B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Kruške - nedovoljno poznato i potcenjeno voće

autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 13.09.2018
Kruške - nedovoljno poznato i potcenjeno voće

Kruške su ukusno i sočno slatko voće poreklom iz Kine koje danas raste na tlu Evrope, Severne Afrike i Azije. Naziv „kruška“ opisuje veliki broj drvenastih i žbunastih biljnih vrsta koje pripadaju rodu Pyrus, članu velike biljne porodice Rosaceae. Postoji čitav spektar drveća krušaka i samo nekoliko od njih daje jestivo voće, a veći deo se koristi samo kao ukrasno drveće i žbunje.

Kruške su deo ishrane mnogih kultura već hiljadama godina i mogu se pronaći u keltskim spisima, rimskoj istoriji i kineskoj tradiciji. Ova biljna kultura lako raste na podnebljima sa umerenom i hladnom klimom što je čini lakom za kultivisanje i dostupnoj na severnoj hemisferi.

Kruške su nisko kalorično voće i dobar izvor vitamina

Zdravstveni potencijal ove voćke je poznat još od praistorijskih vremena ali savremena nauka nam je otkrila da su minerali, vitamini i druga organska jedinjenja razlog ovog velikog potencijala. Neke od ovih aktivnih komponenti su kalijum, vitamin C, vitamin K, fenolna jedinjenja, dijetna vlakna, bakar, mangan, magnezijum kao i vitamini B kompleksa od kojih je u najznačajnijoj količini prisutan folat (vitamin B9).

Kruška je jedno od voća sa najnižim brojem kalorija kao i najmanjim glikemijskim indeksom i upravo to je čini idealnim izborom za različite vrste dijeta a posebno za ljude sa dijabetesom. Ovakvo njeno svojstvo proističe iz velike količine nerastvorljivih vlakana koje sadrži. Ovaj tip vlakana stvara osećaj sitosti, stimuliše pravilno funkcionisanje i pražnjenje intestinalnog trakta kao i lučenje digestivnih sokova. Takođe, zbog svoje strukture i gustine ova vlakna imaju sposobnost da vežu za sebe toksična jedinjenja koja mogu da izazovu različite oblike karcinoma kao i druge štetne promene.

Kruške su isto tako značajan izvor kalijuma, minerala koji ima ogroman uticaj na funkciju i zdravlje kardiovaskularnog sistema. Kalijum deluje kao vazodilatator, on opušta i širi krvne sudove i na taj način poboljšava dotok krvi u sve delove tela što omogućava oksigenaciju ćelija organa i njihovu pravilnu funkciju. Kao vazodilatator kalijum takođe snižava krvni pritisak i otežava nastanak tromba u krvi, pa na taj način smanjuje rizik oboljevanja od ateroskleroze, srčanog napada i moždanog udara. Kalijum deluje i kao regulator tečnosti u telu, on održava optimalne nivoe hidracije i obezbeđuje ravnotežu esencijalnih tečnosti u ćelijama i organima. 

Kruške su korisne i zbog drugih minerala koje sadrže i posebno su preporučljive za ljude koji pate od anemije i različitih mineralnih nedostataka jer sadrže značajnu količinu bakra. Bakar omogućava apsorpciju velikog broja minerala kao i samog gvožđa, koje je takođe prisutno u kruškama, i tako pomaže sintezu eritrocita (crvenih krvnih zrnaca).

Ostali minerali koji se mogu naći u ovom voću su magnezijum, mangan, fosfor i kalcijum, i jako su važni za očuvanje gustine kostiju i prevenciju osteoporoze. Izvanredna zdravstvena dejstva ovog često zanemarenog voća su brojna i zato ga preporučujemo svima, pogotovo sada kada mu je sezona.

I za kraj, kruške su jedno od najpreporučljivijeg voća za ljude koje pate od raznih alergoloških stanja kao veoma bezbedan nutritivni izbor.

Kruške su bogate vitaminom C, vitaminom A, kao i drugim flavonoidima poput beta karotena, luteina i zeaksantina, koji pomažu u neutralisanju ovih štetnih oksidativnih vrsta. Vitamin C je posebno važan za optimalnu funkciju imunog sistema kao i razvoj novog tkiva u različitim organima i ćelijskim strukturama. Ovaj vitamin održava funkciju i integritet zidova krvnih sudova i važan je za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Antioksidanti i flavonoidi koji se nalaze u kruškama imaju i anti-zapaljensko dejstvo pa tako utiču na smanjenje bola izazvanog zapaljenjem poput reumatoidnog artritisa.