B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Paprika kao čuvar našeg zdravlja

autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 30.08.2018
Paprika kao  čuvar našeg zdravlja

Paprika, poznata i kao slatka paprika, je najznamenitiji član grupe Capsicum annuum koja pripada porodici Solanaceae u koju spadaju još i čili paprika, kajen paprika, paradajz, krompir i plavi patlidžan. Ova važna poljoprivredna kultura je poreklom iz Južne i Centralne Amerike ali se danas konzumira širom sveta i neizostavni je deo mnogih nacionalnih kuhinja.

Postoje različite vrste paprika, zelena, žuta i crvena, a nešto ređe mogu se naći i paprike narandžastog, braon i ljubičastog varijeteta. Sve ove vrste su specifičnog nutritivnog profila ali kao i svako povrće imaju važno mesto u ishrani jer zbog svojih komponenti (vitamina, minerala, vlakana i različitih fitonutrijenata) smanjuju rizik od mnogih hroničnih nezaraznih bolesti koje su posledica zapaljenskih i oksidativnih procesa u telu, a u koje spadaju i kardiovaskularna oboljenja i različiti oblici tumora - dve najrasprostranjenije bolesti modernog doba.

va sveža paprika je izuzetno bogat izvor vitamina C ali najviše ga ima u crvenoj paprici. Vitamin C je snažan antioksidans koji utiče na imunitet i štiti organizam od štetnih proinflamatornih (prozapaljenskih) oksidativnih radikala. On je takođe važan za sintezu kolagena, glavnog strukturalnog proteina u telu koji je neophodan za očuvanje integriteta krvnih sudova, kože, organa i kostiju. Paprika obezbeđuje dva puta više od dnevne preporučene doze ovog vitamina.

Pored vitamina C paprika sadrži i ogroman broj karotenoida od kojih u najvećoj količini beta karoten, alfa karoten, lutein i zeaksantin. Ova jedinjenja takođe neutrališu značajan broj oksidativnih radikala i tako smanjuju štetan uticaj ovih molekulskih vrsta na ćelije. Lutein i zeaksantin su odavno poznati kao prirodni tretman za makularnu degeneraciju (degeneracija žute mrlje) koja je vodeći uzrok slepila kod starijih osoba a novija naučna istraživanja su pokazala da karotenoidi, a naročito beta karoten, smanjuju rizik oboljevanja od različitih oblika karcinoma a posebno prostate.

Paprika je bogata još i likopenom kao i vitaminima B grupe koji snižavaju nivo homocisteina u krvi, nezavisnog markera koji povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja, što je čini veoma zdravom za srce. Slatka paprika sadrži i malu količinu kapsaicina - alkaloida koji ljutoj papričici daje upravo njenu prepoznatljivu ljutinu. Osim što snižava nivo holesterola i triglicerida rane laboratorijske studije ukazuju na to da kapsaicin ima i antibakterijska, antikancerogena, analgetička i antidijabetična svojstva. Paprika sadrži i vitamin K (filohinon) koji je važan faktor u formiranju krvnih ugrušaka kao i u očuvanju zdravlja kostiju. 

Paprika opstaje na raznovrsnim klimatskim područjima, gaji se tokom cele godine i ima nekoliko sorti. Zavisno od potražnje domaćeg tržišta paprika se bere u različitim stadijumima zrelosti pa tako zelena, žuta i crvena paprika, karakteristične za naše područje, imaju različit nutritvni profil. Dok zelena paprika sadrži najveću količinu fenolnih jedinjenja žuta i crvena paprika imaju mnogo više karotenoida a crvena najviše vitamina C. Svakako sve ove vrste paprike su visoke nutritivne vrednosti i sadrže slične aktivne komponente – flavonoide, karotenoide, vitamine, fenolna jedinjenja i alkaloid kapsaicin, kao i malu količinu esencijalnih minerala poput gvožđa, bakra, cinka, kalijuma, mangana, magnezijuma i selena.