B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Pasulj - naučno priznata „super“ hrana

autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 20.12.2018
Pasulj - naučno priznata „super“ hrana

Pasulj je jestivo hranljivo seme koje pripada porodici mahuna. Postoji mnogo sorti mahunarki od kojih su uobičajene beli pasulj, žuti pasulj, šareni pasulj, crveni pasulj, crni pasulj, pinto pasulj, fava pasulj, soja, leblebije, grašak, sočivo i mnogi drugi varijeteti. Mahunarke su prisutne u gotovo svim nacionalnim kuhinjama i zbog svog proteinskog profila neizostavan su deo vegetarijanske i veganske ishrane.

Ova biljna hrana je biološki visoko nutritivna i ima veoma značajnu ulogu u prevenciji i tretmanu mnogih zdravstvenih stanja. Pasulj je biološki super hranljiva, svestrana i jako dostupna namirnica. Ova vrsta mahunarke obezbeđuje vlakna, složene ugljene hidrate, proteine, vitamine B grupe, gvožđe, kalijum, magnezijum, cink, bakar, mangan i fosfor. Sve mahunarke kao i druga biljna hrana prirodno sarže jako nisku količinu masti kao i holesterola.

Pasulj za zdravo srce i kontrolu telesne težine!

Redovno konzumiranje pasulja može da smanji rizik oboljevanja od srčanih problema, dijabetesa, kolorektalnog karcinoma i veoma je korisno u kontroli telesne težine. Korisni zdravstveni efekti konzumiranja pasulja uključuju smanjenje nivoa šećera u krvi, poboljšanje zdravstvenog stanja kardiovaskularnog sistema, smanjenje nedostatka gvožđa i prevenciju poremećaja razvoja fetusa.

Redovno konzumiranje pasulja takođe omogućava adekvatan unos proteina i odlično je sredstvo stimulisanja enzima neophodnih u procesima digestije. Vlakna predstavljaju jedan od najvažnijih sastojaka u ishrani, ona pomažu zdravlje digestivnog trakta, neizostavan su supstrat za razvoj korisnih crevnih mikroorganizama i neophodna su za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Pored toga što stvaraju osećaj sitosti vlakna vežu i eliminišu holesterol pre nego što ga telo apsorbuje.

Konzumiranje pasulja nekoliko puta nedeljno može značajno da smanji nivo holesterola u krvi kao i krvni pritisak i na taj način smanji rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Pasulj je posebno preporučljiv za vegetarijance i vegane jer sadrži ogroman broj aminokiselina a u kombinaciji sa kukuruzom i drugim kukuruznim proizvodima daje kompletan proteinski profil. Prednost ove kombinacije je što ne sadrži zasićene masnoće kao ni  hormone koji su sve češći usled industrijske proizvodnje mesa a koje se koristi kao glavni izvor proteina u ishrani. 

Pasulj reguliše šećer!

Pasulj je takođe jako preporučljiv za dijabetičare ili ljude sa disglikemijom jer ima niski glikemijski indeks. To znači da pasulj neće izazvati uobičajeno nagli skok šećera u krvi nakon obroka kao visoko prerađene namirnice. Nutrijenti prisutni u pasulju se polako resorbuju pa tako održavaju osećaj sitosti mnogo više nego druge namirnice dok u isto vreme obezbeđuju energiju neophodnu za funkcionisanje.

Pasulj je jedna od najraznovrsnijih namirnica, jako pristupačna, praktična i izuzetno hranljiva. Ova mahunarka je izuzetno bogata mnogim nutrijentima, vlaknima, proteinima, vitaminima, mineralima, raznim antioksidantima kao i mnogim drugim fitonutrijentima. Sve ove komponete su od suštinske važnosti za optimalno zdravlje i svojim kombinovanim dejstvom čine pasulj „super“ hranom. Iako je sastavni deo domaće kuhinje često zaboravimo koliko je zaista ovo izuzetna namirnica. Pasulj se može uključiti u dnevni jelovnik na pregršt načina, kao glavno jelo, predjelo, salata ili prilog.