B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Rashlađeno a dušu greje

autor: Gomex | 28.07.2022
Rashlađeno a dušu greje

Za prave ljubitelje vina, tokom toplih letnjih dana nema većeg uživanja od dobro ohlađene boce omiljenog pića. Obično se hlade belo vino i roze, ali ako ipak više volite crveno vino, i za to postoje pravi načini.

Jedno od pravila pri hlađenju crvenog vina jeste da je generalno bolje hladiti jednostavnija, pa i jeftinija vina. Treba imati na umu da je za crvena vina idealna temperatura od dvanaest do šesnaest stepeni. Ne treba ići mnogo ispod donje granice, jer će u suprotnom arome postati zamućene. Crveno vino je preporučljivo staviti u frižider na pola sata, što je sasvim dovoljno da se istaknu ukusi i otpusti alkohol, a struktura stegne taman koliko treba. Dobro je znati i da kod vina toplijeg od osamnaest stepeni struktura smekšava, ukus alkohola postaje dominantniji i arome gube svoju posebnost. 

Za brzo hlađenje, savetujemo vam da stavite bocu u kofu sa ledom i hladnom vodom i ostavite da stoji između deset i petnaest minuta. Mogu se nabaviti i takozvane ledene vrećice koje se stave oko flaše i tako hlade piće, dok je skuplja varijanta neki od mobilnih uređaja za hlađenje ili specijalne rashladne navlake. Ako temperatura vina u boci nije ispod dvadeset stepeni, stavite je u frižider najduže pola sata. Nikako duže od ovoga. Kad ste u žurbi, deset minuta u zamrzivaču će uraditi posao. Ukoliko nećete odmah nakon vađenja iz frižidera da ispraznite flašu, stavite je u posudu za hlađenje ili kantu sa ledom i vodom.

Idealna temperatura za pino noar ili prokupac bila bi između dvanest i četrnaest stepeni. Vranac, kratošija, plavac i njima slična vina mogu varirati između dvanaest i šesnaest stepeni, dok je donja granica za kaberne sovinjon i merlo šesnaest stepeni.