B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Spirulina-čudotvorni organizam iz morskih dubina

autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 04.04.2019
Spirulina-čudotvorni organizam iz morskih dubina

Alga je opšte ime za široku lepezu vodenih „biljaka“ koje rastu u okeanima, jezerima i rekama. One su fascinantna grupa mikroorganizama i neverovatno su bogate vitaminima, mineralima, antioksidantima i fitonutrijentima.

Alge predstavljaju jednu od najnutritivnijih namirnica dostupnu ljudima. Iako su tradicionalno prisutne u ishrani u Aziji tek poslednjih decenija se njihova upotreba raširila po ostatku sveta. Dve najprisutnije alge u ljudskoj ishrani koje se lako mogu naći u prodavnicama zdrave hrane ili u  vidu suplemenata su spirulina i hlorela. Ove dve vrste algi su prepune jedinstvenih i snažnih nutritivnih komponenti koje imaju korisne zdravstvene efekate.

Spirulina je u bliskom srodstvu sa hlorelom a povezana je i sa drugim morskim algama, poput kelp, nori, arame i vakame algi. Spirulina je međutim jedinstvena plavo-zelena alga jer ona prema biološkoj definiciji ne spada u alge već u cijanobakterije, koje karakteriše to što njihov genetski materijal nije organizovan u jezgru ali i dalje koriste sunčevu svetlost kao izvor energije onako kako to biljke rade. Ćelijski zid spiruline se sastoji od mukopolisaharida koji je za razliku od celuloze koju korisna flora ljudskog digestivnog trakta može lako da razgradi pa su hranljive materije unutar spiruline biodostupne i brzo se apsorbuju.

Spirulina je bogata proteinima, gvožđem i beta karotenom

Spirulina sadrži veću količinu proteina od hlorele, između 60% i 70% što je najveća izmerena koncentracija proteina po masi na svetu, i do tri puta veća od bifteka. Proteini u spirulini su sačinjeni od osamnaest (od ukupno dvadeset) aminokiselina, uključujući svih osam esencijalnih, koje naše telo ne može da proizvede pa moramo da ih unosim putem ishrane, što spirulinu čini kompletnim proteinom. Štaviše zbog nestruktuiranog oblika ovih proteina aminokiseline u spirulini su lako dostupne i iskoristljive. Spirulina je od strane Ujedinjenih Nacija proglašena odgovorom na glad u svetu, dok NASA stoji iza toga da spirulina ima do hiljadu puta veću nutritivnost od bilo kog drugog voća ili povrća.

Kao i hlorela i spirulina je bogat izvor različitih vitamina i minerala, ona sadrži preko 40 vitamina i minerala, neki od kojih su beta karoten, vitamini B grupe, vitamin C, vitamin D, vitamin E i minerali poput kalijuma, kalcijuma, hroma, bakra, gvožđa (kog sadrži u većoj količini nego spanać), magnezijuma, mangana, fosfora, selena, natrijuma i cinka. U poređenju sa bilo kojom drugom biljnom vrstom na svetu spirulina ima najveću koncentraciju antioksidanata, posebno beta karotena (više od šargarepe), odlično je gorivo za korisne bakterije digestivnog trakta i ima ogromnu koncentraciju omega 3 masne kiseline (druga izmerena koncentracija nakon majčinog mleka).

Spirulina-izvor lipida

Spirulina po svojoj biomasi sadrži 7% lipida, ona ima veliku količinu gama-linoleinske kiseline (GLA), eikozapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA). Gama-linoleinska kiselina je omega 6 masna kiselina koja ima ključnu ulogu u funckiji mozga, reproduktivnom zdravlju, rastu i razvoju, rastu kose i zdravlju kože, kostiju i u regulaciji metabolizma. Jako mali broj namirnica sadrži ovu supstancu i najčešće se unosi u vidu linoleinske kiseline koje se konvertuje u gama-linoleinsku kiselinu u telu, dok se u spirulini nalazi u svom punom obliku što omogućava efikasnu apsorpciju i najsnažniji efekat. Zbog svog proteinskog i lipidnog profila spirulina je idealna namirnica za vegane ili vegetarijance koji ne konzumiraju ribu ili teško nadoknađuju masti i proteine.