B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Čuvanje namirnica u letnjem periodu

autor: Gomex | 18.07.2019
Čuvanje namirnica u letnjem periodu

U letnjim mesecima rizično je koristiti već pripremljenu hranu koja je dugo stajala van frižidera. Takvi prehrambeni proizvodi koji se drže van rashladnih uređaja duže od 24 sata a nekad i kraće, sumnjivi su na ispravnost, iako ne mora doći do promene izgleda, mirisa i ukusa koji bi ukazali da su neispravni.

Kuvana jela ne bi trebalo da stoje u frižideru duže od dva do tri dana, jer i jela bez mesa mogu da uskisnu posle tog perioda. Svaka namirnica ima svoj rok upotrebe. Industrijski proizvedene namirnice na pakovanjima imaju datum proizvodnje i/ili rok upotrebe kao i način čuvanja i skladištenja.  Ako namirnice nisu upakovane, važno je znati kako i koliko dugo se mogu čuvati i na koji način ih treba sačuvati od kvarenja. 

Čuvanje hrane tokom leta

Izbor hrane u velikoj meri zavisi od godišnjeg doba, odnosno dostupnosti određenih vrsta namirnica. Ljudi su od davnina pokušavali da sačuvaju životne namirnice na različite načine – sušenjem, dimljenjem ili soljenjem, kuvanjem ili konzervisanjem. 

Sa razvojem nauke i tehnike razvijene su i metode za čuvanje životnih namirnica, pa se tako danas, bez obzira da li je leto ili zima, na tržištu mogu naći skoro sve vrste namirnica. Tokom letnjeg perioda namirnice se brže kvare. Sve vrste namirnica treba čuvati u odgovarajućoj ambalaži. Namirnice životinjskog porekla brže se kvare jer su dobra podloga za rast bakterija, a najosetljiviji su meso i proizvodi od mesa, riba, jaja, mleko i mlečni proizvodi pa ih treba na odgovarajući način čuvati.

Mleko i mlečni proizvodi moraju se čuvati na adekvatnom temperaturnom režimu radi sprečavanja razmnožavanja bakterija koje utiču na kvalitet i bezbednost proizvoda. Niska temperatura na kojoj čuvamo sladoled ne ubija mikroorganizme već samo zaustavlja njihovo razmnožavanje. Zato ne treba dozvoliti da se sladoled otopi, a ako se to desi ne sme se zamrzavati i ponovo upotrebljavati. Zato je važna sanitarno-higijenska kontrola osoblja, prostorija i pribora koji se koristi prilikom proizvodnje sladoleda, ali i drugih mlečnih proizvoda.

Oprezno sa mesom!

Mleveno meso je takođe pogodno za razvoj mikroorganizama pa se zato pre pripreme obavezno mora čuvati u rashladnim uređajima. Meso ribe je mnogo kvarljivije od mesa ostalih životinja. Zbog velikog sadržaja vode i prirodnog prisustva mikroorganizama na površini kože i škrgama vrlo brzo dolazi do kvarenja, pa je i upotreba u svežem stanju vremenski ograničena. Čak i duboko smrznuta riba se ne sme čuvati duže od šest meseci. Važno je kupovati meso sa deklaracijom, odnosno pečatom veterinarskog inspektora, provereno na zdravstvenu ispravnost.

Naduvena limenka je znak neispravnosti i kao takva nije ispravna za jelo jer može ugroziti zdravlje. Ako se jaje čuva na relativno visokoj sobnoj temperatura nastupa razgradnja belančevina pri čemu se belance razvodnjava. Kako po svom sastavu jaje predstavlja idealnu sredinu za razvoj Salmonele neophodna je dobra termička obrada, odnosno izbegavati korišćenje proizvoda, na primer kolača, kremova, sladoleda koji sadrže sveža – sirova jaja.