B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Hemijske opasnosti iz hrane našeg doba!

autor: Gomex | 24.05.2018
Hemijske opasnosti iz hrane našeg doba!

Prema podacima IUFoST (International Union of Food Science and Technology) 99% od svih prisutnih toksičnih supstanci u čovekovom okruženju mogu da ugroze zdravlje ljudi ukoliko su prisutni u dovoljno visokim koncentracijama. Izvesno je da određene sirovine koje se koriste za proizvodnju hrane ili sami proizvodi mogu sadržavati određene količine ovih supstanci.

Ono čega prosečno obrazovani potrošači treba da budu svesni je da postoje „inkriminisane“ supstance koje se individualno ili kroz prisustvo u sirovinama dodaju u više tipova potpuno različite hrane (npr. proizvode animalnog porekla, konditorske proizvode, mlečne proizvode, osvežavajuća pića, mešovitu hranu, poslastice itd.). Svedoci smo čestih polemika u sredstvima javnog informisanja, kada u žižu interesovanja javnosti dospe podatak o registrovanom nivou koncentracija neke supstance u jednom proizvodu ili se pokrene priča o njenoj štetnosti i sveopštoj prisutnosti.  Onda se o tome polemiše, kako to i nije nešto što je tako rizično, da je to izolovan slučaj, da su u pitanju male količine, da postoje preporuke Svetske zdravstvene organizacije u vezi sa njima, da se proizvodi i sirovine iz uvoza redovno testiraju, da postoje svi potrebni sertifikati i implementirani HACCP standardi itd. Ali se retko ko zapita da i u slučaju da je sve to tačno - definisani nivoi dozvoljenih koncentracija u propisima ne znače nužno da je njihovo unošenje u dozvoljenim količinama u organizam apsolutno bezbedno. Možda, u toku jednog dana, dva puta nedeljno,  nekoliko puta mesečno, 10-20  puta u toku godine. Ali ako su navike u ishrani takve da se svakog dana ili svakog drugog ili trećeg dana u toku nedelje, konzumira kombinacija gore navedene hrane koja u sebi sadrži „zajedničku“  inkriminisanu supstancu pa se to iskaže na mesečnom, a zatim i na godišnjem nivou unosa, tada situacija postaje mnogo ozbiljnija. 

Da ne govorimo o eventualnim  posledicama po zdravlje kada se unose u kombinaciji sa drugim supstancama kroz gore pomenute navike u ishrani modernog čoveka. Ono što možemo lično da učinimo je da pažljivo čitamo deklaracije na omiljenim proizvodima, da se informišemo o njima, da razmislimo koliko ih često i koliko konzumiramo, da kombinujemo više tipova ishrane, da unosimo dovoljno vode u organizam.