B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Kako održati svežinu i nutritivne vrednosti?

autor: Gomex | 29.07.2021
Kako održati svežinu i nutritivne vrednosti?

Ako pogledamo kroz istoriju, još su stari Egipćani, Sumeri, Grci i Rimljani imali tehnologiju da sačuvaju meso i mesne prerađevine. Najveći iskorak je napravljen u 19. veku kada su ljudi na veštački način iskoristili led da produže vek i svežinu mesa. Danas se uz pomoć tehnologije ogromne količine svežeg mesa izlaže u supermarketima, prerađuje i transportuje između kontinenta.

Koje su ključne tačke u održavanju svežine namirnica?

Ako se kao laici, ali i konzumenti, zapitamo koje su to ključne tačke u održavanju svežine namirnica koje kupujemo u marketima, treba samo malo da se raspitamo.

Odavno je prošlo vreme nabavke veće količine mesa u individualnoj režiji, zamrzavanja u domaćinstvima i planiranja potrošnje mesa na duže staze. 

Savremeni kupac želi odabrane, sveže komade mesa, namenjene za dnevnu potrošnju, po prihvatljivoj ceni, ali i sa garancijom o poreklu i higijenskoj ispravnosti. Ruku na srce, nisu mali zahtevi, ali shodno  savremenom ritmu života i izazovima kojima je porodica u današnje vreme izložena, priznajemo i da su racionalni.

U preradi svežeg mesa klaničari, distributeri i prerađivači su u novije vreme prepoznali nekoliko ključnih tačaka kada je u pitanju kvalitet i ispravnost mesa koje se nudi na rafovima krajnjim potrošačima. Brzina i planiranje kompletnog procesa je jedna od bitnih stavki u preradi svežeg mesa. Obezbeđivanje takozvanog „hladnog lanca” (koji podrazumeva da meso ili prerađevina ni jednog trenutka u ovom procesu ne sme biti izložena uticaju neadekvatne temperature) rešen je problem nastanka pojave kvarova u toku predviđenog roka trajanja. Higijenski faktori su dovedeni skoro do savršenstva, sve mašine, alati i distribuciona oprema se pravi od takvih materijala da je moguća svakodnevna dezinfekcija i kvalitetno čišćenje.

MAP pakovanje

Sledeći korak u razvoju tehnologije je pakovanje svežeg komadnog mesa. Ono što je svet u drugoj polovini dvadesetog veka usvojio kao standard, kod nas je zaživelo tek u poslednjih dvadesetak godina. Pakovanje u zaštitnoj atmosferi ili MAP pakovanje.

Ono predstavlja tehnologiju pakovanja u kojoj se normalan sastav vazduha unutar ambalaže modifikuje na kontrolisan način. Uvođenjem ovog sistema pakovanja se izbjegava oksidacija namirnica, usporava rast aerobnih mikroorganizama i održava zapremina ambalaže. Ovaj način pakovanja produžava rok trajanja namirnica na polici na prirodan način, bez menjanja njihovih ukusa i čulnih karakteristika.

Kiseonik, azot, ugljen dioksid, argon, helijum i oksidi azota su gasovi sertifikovani za pakovanje svežih namirnica, odobreni su za upotrebu u prehrambenoj industriji i predstavljaju osnovne komponente smeša koje se koriste u zaštitnoj atmosferi. Koriste se za pakovanje mnogih vrsta prehrambenih proizvoda, uključujući: bela i crvena mesa, proizvode od povrća, ribe, sveže punjenu testeninu, mleko i mlečne proizvode, pekarske proizvode, kafu i proizvode u prahu.