B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

KAKO SMANJITI RIZIK OD TROVANJA HRANOM

autor: Gomex | 11.01.2018
KAKO SMANJITI RIZIK OD TROVANJA HRANOM

Trovanje hranom je oboljenje izazvano konzumiranjem hrane koja je kontaminirama bakterijama, virusima ili parazitima i/ili njihovim toksinima.

Simptomi koji prate trovanje hranom (stomačne tegobe, mučnina, povraćanje, proliv, ponekad povišena telesna temperatura i dehidratacija organizma), mogu da se jave za nekoliko sati do nekoliko dana nakon konzumiranja kontaminirane hrane. Srećom, kod većine ljudi simptomi se ispolje u blažoj formi i prolaze spontano za nekoliko dana, dok kod osetljivih osoba (hroničnih bolesnika, odojčadi, imunokompromitovanih osoba, male dece i starijih osoba) mogu biti jače izraženi i neretko zahtevaju lekarski nadzor ili hospitalizaciju.

Najčešće potvrđeni uzročnici trovanja hranom supatogene bakterije, i to salmonele (S. Enteritidisi S. Typhimurium) u mesu i jajima, stafilokoke (Staphylococcus aureus) u sirevima i nekim mlečnim proizvodima, toksigene ešerihije (E. coli) u mesu, kampilobakterije (Campylobacter jejuni) u mesu živine, zatim norovirus i druge bakterije i virusi. Do kontaminacije hrane može doći u bilo kojoj fazi proizvodnje hrane.

Međutim, treba imati u vidu da je i svaka kuhinja mogući izvor trovanja. Pored toga, kontaminirana hrana ne mora da ima vidljive znakove kvara, što povećava mogućnost neprimetne zaraze.

Da bi se smanjio rizik i izbeglo trovanje hranom, neophodno je pridržavati se osnovnih preporuka za održavanje higijene i pravilno rukovanje hranom.

Operite ruke toplom vodom i sapunom pre bilo kakvog rukovanja hranom, operite pribor, daske za sečenje i druge površine koje dolaze u kontakt sa hranom toplom vodom i deterdžentom, odvojite daske za sečenje sirovog mesa i daske za pripremu druge hrane kako bi izbegli unakrsnu kontaminaciju, držite odvojeno sirovu hranu od hrane spremne za konzumiranje i nikada ne odmrzavajte meso pri sobnoj temperaturi.

Kuvajte hranu na odgovarajućoj temperaturi, izbegavajte konzumiranje sirovog mesa, ribe i jaja, izbegavajte hranu kojoj je istekao rok trajanja, ne jedite hranu koja izgleda ili miriše pokvareno, hranu iz deformisanih konzervi ili oštećene ambalaže.

Podesite svoj frižider na oko 4 °C ili manje, a zamrzivač na oko - 18 °C, čuvajte kvarljivu hranu na odgovarajućoj temperaturi i ne jedite kvarljivu hranu koja je stajala van frižidera duže od dva sata.

Temeljno perite sirovo voće i povrće, pijte pasterizovane sokove, budite pažljivi kod konzervisanja hrane u kućnim uslovima a ukoliko imate proliv ili povraćate izbegavajte da pripremate hranu za druge.