B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Meso i saveti za kupovinu mesa i mesnih proizvoda

autor: Gomex | 11.10.2018
Meso i saveti za kupovinu mesa i mesnih proizvoda

Meso i proizvode od mesa, bilo da su ohlađeni ili zamrznuti, treba da stavljamo u korpu kada smo pri kraju sa kupovinom. Vreme koje meso provede od vitrine u prodavnici do našeg frižidera ne bi trebalo da bude duže od 60 minuta. Čim stignemo kući, meso i proizvode od mesa treba odmah da stavimo u frižider ili zamrzivač. Meso treba uvek da bude upakovano u posebnu plastičnu kesu.

Meso je najosetljivija životna namirnica

Sveže meso, bilo da je ohlađeno ili smrznuto, treba držati u svakom trenutku (korpi ili kolicima u prodavnici, našoj torbi ili frižider) odvojeno od namirnica koje se konzumiraju bez naknadne termičke obrade. Ne kupujte konzerve koje su ulubljene, naduvene, koje cure ili koje su zarđale. To su znači da u njima mogu da postoje bakterije veoma opasne po vaše zdravlje. I na kraju, jaja u prodavnici treba da se čuvaju u vitrinama. Ne kupujte zaprljana jaja. Proverite rok upotrebe.

Meso i proizvodi od mesa spadaju među najosetljivije životne namirnice koje veoma brzo i lako podležu mikrobiološkom i/ili hemijskom kvaru. Konzumiranje takvog mesa ili proizvoda od mesa može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme kod ljudi. Naročito u toplim letnjim mesecima treba posvetiti posebnu pažnju pri kupovini mesa i proizvoda od mesa. 

Meso uvek treba da kupujemo u prodavnicama koje ga čuvaju na odgovarajućim temperaturama i u odgovarajućim uređajima. Na savremenim vitrinama postoji displej sa koga može da se očita kolika je temperatura u njoj. Temperatura u rashladnim vitrinama treba da bude ispod 3oC.

U letnjim mesecima meso i proizvode od mesa treba kupovati češće u manjim količinama. Uvek proverite izgled i boju mesa – sveže meso je čvrste i elastične konzistencije, svetlo ružičaste do tamno crvene boje (u zavisnosti od vrste mesa) i svojstveno prijatnog mirisa. Nije dozvoljeno da se prodaje mleveno meso koje nije prethodno upakovano. Meso koje kupujete prodavac mora da samelje u vašem prisustvu.

Obratite pažnju na pakovanje i rok

Izbegavajte kupovinu proizvoda u oštećenim, prignječenim, naduvenim ili napuklim pakovanjima. Kod vakuum pakovanja ambalaža treba da čvrsto prijianja uz proizvod (npr. viršle se ne pomeraju pod pritiskom prstiju) i u njoj ne sme da bude tečnog sadržaja. Svakako proverite rok trajanja koji mora jasno da bude naznačen na deklaraciji proizvoda (upotrebljivo do …). Ne treba da kupujete namirnice kojima je prošao rok i one za koje mislimo da nećemo stići da potrošimo pre isteka roka.

Kupujte meso i proizvode od mesa poznatih i registrovanih proizvođača koji su pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije. Na deklaraciji proizvoda od mesa nalazi se žig sa registarskim brojem objekta kojeg je registrovalo Ministarstvo poljoprivrede.