B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Pakovanje svežeg mesa u modifikovanoj atmosferi (MAP)

autor: Gomex | 18.04.2019
Pakovanje svežeg mesa u modifikovanoj atmosferi (MAP)

Na svetskom tržištu je sve veća potražnja za svežim, prirodno očuvanim i kvalitetnim prehrambenim proizvodima koji su u toku proizvodnje što je moguće manje fizički i hemijski tretirani. Ovaj trend pred proizvođače nameće zadatak da obrate pažnju na usavršavanje metoda prerade koje produžavaju trajanje i koje isključuju veštačke aditive i konzervanse.

Šta je MAP?

Savremen potrošač traži hranu visokog kvaliteta koja je zadržala senzorske karakteristike sirovine od koje je proizvedena, i da je u isto vreme bezbedna po zdravlje. Da bi se u proizvodu sačuvale originalne senzorske i nutritivne osobine sirovine, moraju se primeniti znatno blaži tretmani pri njenoj proizvodnji, posebno blaži postupci konzervisanja.

MAP je vrsta pakovanja iz kojeg se potpuno uklanja vazduh, posle čega se nastali vakuum popunjava jednim gasom ili smešom gasova (kiseonik, azot ili ugljen-dioksid). Njihov sadržaj je jasno definisan, a najvažnije je ispravno podešavanje smeše ovih gasova. Ono što se mora jasno proveriti je, da nikako ne postoji curenje bilo kog od gasova. U zavisnosti od količine i potrebne tačnosti podataka za proveru kvaliteta ovog pakovanja koriste se različiti uređaji.

Zbog svog svojstva da vrlo bitno produžava održivost proizvoda, MAP je u poslednje vreme postao značajna i sve popularnija tehnologija u oblasti pakovanja mesa u maloprodaji.

Boja, oksidativne promene lipida i rast mikroorganizama su najznačajniji kriterijumi za ocenu kvaliteta prilikom skladištenja svežeg mesa. Pakovanje u modifikovanoj atmosferi (MAP) treba da omogući da ne dođe do promene boje i oksidacije lipida mesa, a istovremeno trebalo bi da uspori rast mikroorganizama odgovornih za kvar.

U maloprodajnim objektima kao deo asortimana proizvoda od mesa zastupljeni su  naresci raznih vrsta proizvoda od mesa, poluproizvodi od mesa (ćevapi, sveža kobasica) i  sveže meso (svinjsko i  juneće).

Prednosti MAP pakovanja

Kod pakovanja u modifikovanoj atmosferi osim što dobijamo duži rok održivosti (2 do 5 puta) čime se smanjuje količina neupotrebljive hrane, proizvođač direktno smanjuje svoje troškove i krajnjem potrošaču isporučuje  proizvod koji duže zadržava početni kvalitet, kao što su ukus, miris, boja, bolju nutritivnu vrednost kao i lepši vizuelni utisak samog proizvoda, bez ili sa minimalnim dodatkom aditiva, po zahtevima ISO standarda i HACCP sistema.