B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Transport mesa ključna karika u lancu

autor: Gomex | 12.08.2021
Transport mesa ključna karika u lancu

Koji su ključni izazovi u distribuciji svežeg mesa koje kupujemo u marketima, pitali smo tehnologe i stručnjake iz oblasti kontrole i zaštite namirnica u kompaniji Gomex. Svako od njih ima svoja konkretna zaduženja, ali svi se slažu da je transport jedan od ključnih izazova.

Pogonski kapaciteti za preradu mesa se u današnje vreme iz temelja projektuju i grade tako da se rizici od kontaminacije ili oscilacije potrebne temperature svedu na najmanju moguću meru. U Gomexu je čitav objekat  pogona za preradu i distribuciju mesa građen kao jedan veliki frižider od nekoliko hiljada kvadrata. Rashladne vitrine u maloprodajnim objektima su po proizvođačkoj specifikaciji izrađene od specijalnih nerđajućih materijala, a sistem kontrole potrebnih temperatura se iz minuta u minut prati jedinstvenim informacionim sistemom, tako da je tu rizik od nepredviđenih situacija takođe isključen.

Šta je najveći izazazov u distribuciji svežeg mesa?

Ono što čini najveći izazov u distribuciji svežeg mesa od farme do marketa je zapravo transport. U ovom segmentu učestvuju isključivo specijalizovana vozila visoke klase koja mogu da odgovore svim potencijalnim nepredviđenim situacijama koje saobraćaj sa sobom nosi. Kompletan vozni park opredeljen za ovu namenu u kompaniji Gomex sačinjava flota kamiona različitih nosivosti specijalne izrade. Teretne nadogradnje su izrađene od posebnih materijala, glatkih unutrašnjih površina, bez takozvanih mrtvih uglova. Ova karakteristika je bitna zbog svakodnevnog redovnog pranja i dezinfekcije pod pritiskom.

Rashladni uređaji na ovim specijalnim vozilima su formatirani tako da i pod velikim atmosferskim temperaturnim opterećenjem mogu da obezbede potrebne uslove u svakom delu tovarnog prostora podjednako. Kontrolu temperature u transportu takođe konstantno obezbeđuje i sistem mikrosenzora koji su zaduženi za monitoring i brzo javljanje eventualnih oscilacija.

Ipak, ono što tehnologija ne može da nadomesti moraju specijalno obučeni vozači koji su sertifikovani za ovaj posao. Ljudski faktor je veoma važan. Naime, brzina manipulacije kod istovara i utovara je presudna kod transporta svežeg mesa. 

Sada kada znamo koji sve izazovi postoje u manipulaciji svežim mesom, možemo samo da pretpostavimo kolika „armija ljudi” i arsenal tehnologije učestvuje u procesu koji obezbeđuje da meso u savremenom MAP pakovanju koje Gomex nudi u svojim vitrinama bude uvek higijenski ispravno, sveže i ukusno.

Kako funkcioniše "hladni lanac"?

„Hladni lanac” počinje od prijema sirovine u komori Gomeksovog rashladnog centra, čuvanja sirovine do momenta upotrebe, kontrole temperatura procesa proizvodnje, temperatura čuvanja gotovog proizvoda u komori do momenta otpreme, temperatura transportnog dela pa sve do brzog istovara, skladištenja i izlaganja u marketima.

Konstantno ulaganje u savremena prevozna sredstva za transport osetljivih namirnica, se pokazalo kao najbolja investicija za bezbednost i kvalitet svežeg mesa.