B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

A SAD MALO O REČNOJ RIBI!

autor: Gomex | 09.03.2017
A SAD MALO O REČNOJ RIBI!

Nepravedno u senci svojih morskih rođaka, rečne ribe tek u kontinentalnim krajevima dobijaju zasluženu kulinarsku pažnju. Znate li da uprkos tome što slatke vode čine tek manji procenat ukupnih vodenih površina, čak 1/3 riba su slatkovodne vrste?

One koje nalazimo i u našim rekama, a glavni su “uslov” kulinarskog doživljaja za našim stolom su: som, šaran, štuka, smuđ, grgeč, amur, linjak, kečiga, deverika i druge. Kod nas su jela od slatkovodnih riba najzastupljenija u Vojvodini i Mačvi. Rečna riba na 101 način: od mariniranih riba, prženih i pohovanih štuka, šarana, somova i smuđeva do paprikaša i perkelta od ribe.

Makedonska kuhinja posebno ceni riblje specijalitete, među kojima se ističu jela od pastrmki i jegulje. I kuhinja Bosne i Hercegovine obiluje jelima od pastrmke, šarana, soma i drugih rečnih riba. Crna Gora se može pohvaliti ovim ribljim specijalitetima: sušeni ukljev, dimljeni krap, karaš, šaran, jegulja, pastrmka i druge. Mađarska kuhinja ima dugu tradiciju pripreme specijaliteta od slatkovodne ribe. Nama je svakako najzanimljiviji “fiš paprikaš” ili “halaszle”. Nadaleko je poznata i mađarska “segedinska riblja čorba”.

Češka obiluje rekama i jezerima pa je sasvim očekivano i zastupljenost rečne ribe u češkoj kuhinji velika. Uz šarana, druga riba po popularnosti je pastrmka. Riba se priprema kuvanjem, pečenjem i prženjem. Slovačkom slatkovodnom ribljom ponudom preovladavaju som, šaran i pastrmka. Jegulje, pastrmke, štuke i grgeč su i finski nacionalni specijaliteti.

Rečnu ribu poput soma, šarana, štuke, amura ili grgeča najbolje je pre termičke obrade marinirati nekoliko sati u limunovom soku. Marinada može biti i kombinacija vina i začina. Njoj se može dodati luk, beli luk, so, biber, peršun i kapar, koji će neutralizovati karakterističan miris slatkovodne ribe.

Bar jednom nedeljno jedite obrok spravljen od ribe!

Riba bi, prema nutricionistima, trebala barem jednom nedeljno da bude na meniju svake porodice. Najčešće se za to bira morska riba, ali tu i tamo trebali biste da ubacite i rečnu poput soma. Večno pitanje je kako “sakriti” soma, jer deca čim vide boju odustanu od njega. Odgovor je filet. Som se izvrsno slaže sa mnogim povrćem, tako da sa izborom priloga za ovu ribu ne možete da pogrešite.