B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

ALPSKA KUHINJA - ALPSKA KOBASICA

autor: Gomex | 21.02.2017
ALPSKA KUHINJA - ALPSKA KOBASICA

Osim po valceru, plavom Dunavu i Mocart, Austrija je poznata i po ukusnoj kuhinji. Malo je zemalja na svetu koje imaju raznovrsnu kuhinju kao ova alpska zemlja. Na takvu gastro sliku najviše je uticao splet istorijskih okolnosti, tačnije veliko pomeranje granica u vreme Austrijske carevine, pa se u tradicionalnoj kuhinji prepoznaju uticaji nemačkih, švajcarskih, mađarskih, turskih, slovenačkih, hrvatskih, francuskih, španskih, italijanskih, srpskih i jevrejskih jela.

Tipični austrijski specijaliteti se razlikuju od pokrajine do pokrajine. Burgenland je, recimo, poznat po jelima od voća, povrća i živine poput deserta s jagodama ili guščje džigerice s lukom. U Donjoj Austriji najpopularnije su barene knedle u sosu od rena i prezli i nezaobilazne štrudle od jabuka.

Veliku slavu austrijskoj kuhinji donela je čuvena bečka šnicla, kojoj u svetu nema premca. Obilna je, od mekog telećeg mesa, a servira se uz punu činiju sezonske salate, bez hleba.

Ništa manje nije slavna ni “saher” torta, koja se služila u restoranu istoimenog hotela. Uz parče ove poslastice obavezna je čaša vina. Inače, tipičan austrijski obrok počinje predjelom, nakon koga na red dolazi supa, pa tek onda ide glavno jelo s nekoliko priloga. Na kraju se služi kolač ili torta. Austrijanci uživaju u ispijanju kafe gotovo koliko i u hrani. Najomiljenija im je “moka”, u koju dodaju mleko, šlag, šećer, čokoladu i razne vrste alkohola.

Hrana Švajcaraca je neobična po tome što ima toliko regionalnih uticaja iz kuhinja svojih suseda. To uključuje Francuze, Nemce i Italijane. Istorijski, Švajcarska je zemlja poljoprivrede, a najpopularniji usevi i namirnice su sir i krompir, kao i čokolada.

Šta ću da poručim kad odem u Švajcarsku?

Tipični švajcarski doručak može obuhvatati margarin, hleb i puter, med, sir, žitarice, mleko, toplu ili hladnu čokoladu, kafu i čaj. Za ručak, tu je obrok od testenine, krompira, mesa, sira, morske hrane i povrća. Vegetarijanska jela su takođe postala sve učestalija u najnovije vreme, a prosečna večera zavisi od toga šta se jelo za ručak. Može biti bilo šta između punog obroka i lake užine.