B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

DA LI POSTOJI ZDRAVO I UKUSNO?

autor: Gomex | 11.01.2017
DA LI POSTOJI ZDRAVO I UKUSNO?

Ova namirnica se može proizvoditi od svih vrsta mleka, punomasnog, niske masnoće ili mleka bez mlečne masti. Kravlje mleko je zastupljeno širom sveta, i zato se ovo mleko najčešće koristi kao baza za njegovu izradu. Mleko od bivola, koze, ovce, kobile, kamile, magarca i jaka se takođe koristi za proizvodnju jogurta, uglavnom lokalno, gde je to moguće.

Posebno omiljeni među mladima su voćni jogurti sa ukusom kajsije, višnje, jagode i šumskog voća. Komadi pažljivo biranog voća bez konzervansa izdvajaju ih i čine idealnim za doručak, užinu ili dopunu laganom i zdravom obroku.

Postoje dokazi da se neke vrste mlečnih kultura proizvode i koriste kao hrana već 4.500 godina. Stari Turci su koristili jogurt, što je dokumentovano i u knjizi Mahmuda Kašgarija i Jusufa Has Haiba iz 11. veka.

Prvi zvanični dodir Evropljana sa jogurtom je zabeležen u francuskoj kliničkoj istoriji. Naime, francuski kralj Frensis Prvi je patio od teške dijareje, koju nijedan francuski lekar nije mogao da izleči. Sulejman Veliki je, kaže istorija, poslao doktora koji je kralja Frensisa izlečio baš – jogurtom.

Sve do 1900. godine jogurt je bio neizostavan u južnoj Aziji, zapadnoj Aziji, i centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Ruski biolog Meljnikov je postavio, doduše, nedokazanu hipotezu da je za neobično dug život bugarskih seljaka, odgovoran baš jogurt. Sam Meljnikov je dosta radio na popularizaciji ovog napitka širom Evrope.

Jogurt je prvi “industrijalizovao” jevrejski preduzetnik Isak Karaso. U 1919. godini Karaso je započeo sa proizvodnjom jogurta u Barseloni.