B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

FUDBAL IPAK SPORT BROJ JEDAN!

autor: Gomex | 22.03.2017
FUDBAL IPAK SPORT BROJ JEDAN!

Postoje politička, geološka, demografska, lingvistička, religijska, ekonomska i još mnoge mape sveta. Ovo je - sportska!

Nije potrebno previše ni analizirati “legendu” - fudbal je apsolutno najpopularniji sport na planeti i to nije novost. Ali, zanimljivo je pogledati koje su to zemlje u kojima fudbal nije najvažnija sporedna stvar, pa i više od toga.

Takve nema na Crnom kontinentu! Svaka afrička zemlja, tj. nacija, kao omiljeni sport u ovom globalnom istraživanju navela je fudbal. U Evropi, postoji šest zemalja u kojima postoji sport koji je nacionalno popularniji od fudbala, dok u Južnoj Americi postoje samo dve takve zemlje. Fudbal je najmanje popularan u Severnoj Americi, Okeaniji i na Dalekom Istoku...

U Evropi, Finci najviše vole hokej, Estonci skijanje, više nordijsko nego alpsko, dok Austrijanci takođe mahom prate skijanje, ali alpsko. Letonci i Litvanci za nacionalni sport smatraju košarku, a u samo još jednoj zemlji Starog kontinenta nije najvažniji fudbal, bar ne ovaj kakav mi poznajemo i volimo.

U Republici Irskoj, za nacionalni i najpopularniji sport smatra se gaelik fudbal ili popularno rečeno kajd. Ako do sada niste čuli za taj sport, najbliži opis bio bi - kombinacija ragbija, fudbala i rukometa.

U Aziji ima zanimljivih primera... Iako u tome nisu dobri, narodi Bliskog Istoka, svi osim stanovnika Ujedinjenih Arapskih Emirata, najviše vole i prate fudbal. Isti je slučaj sa svim bivšim republikama SSSR. I tako, stopama Aleksandra Makedonskog, morali biste da dođete čak do Afganistana, Pakistana, Indije, Šri Lanke i Bangladeša, da biste se sreli sa jednom drugačijom strašću - kriketom.

Računajući i najvišu zemlju na planeti, Nepal, ovo je grupa zemalja u kojoj kriket ima vrhovnu poziciju na sportskoj piramidi. Komšijski Butan preferira streljaštvo, dok je rvanje najpopularniji sport u Mongoliji. Kinezi obožavaju stoni tenis, koji je popularniji i od fudbala i od raznih borilačkih sportova, a možda će vas iznenaditi sledeća dva podatka: Japanci najviše vole bejzbol, a Filipinci košarku...

Ono što ne iznenađuje je podatak da je kik-boks najpopularniji sport u Kambodži, ali možda čudi da to nije slučaj u Tajlandu, Vijetnamu, Mjanmaru... Ni u jednoj od 50 država koje čine Sjedinjene Američke Države, fudbal, tj. “soker” nema dominantu ulogu... Tačnije, nije ni među pet najpopularnijih, u konkurenciji neprikosnovenog američkog fudbala, zatim bejzbola, košarke, pa i hokeja. Kanada? Hokej. A vi?