B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

GASTRONOMIJA NA SNEGU

autor: Gomex | 22.12.2016
GASTRONOMIJA NA SNEGU

Tirol se sastoji od austrijskog i italijanskog dela, odnosno zapada Austrije i severa Italije. Austrijskim delom, kao i italijanskim, dominiraju Alpi i njihovi vrhovi koji premašuju i 3000 metara. Tirol je regija koja nudi mnoštvo mogućnosti - možete istraživati slikovite planine i doline, skijati, uživati u tradiciji i kulturi, raznolikoj gastronomiji i štošta drugo.

Austrijski deo Tirola van granica ove zemlje poznat je po različitim “špecijama”, pre svega po kvalitetnim suhomesnatim proizvodima, od kojih je najpoznatija tirolska kobasica, zatim po mleku i mlečnim proizvodima kao što je čuveni sir “graukäse”, kao i po drugim autentičnim delikatesnim specijalitetima - tradicionalnim knedlama koje se prave sa dodatkom spanaća ili slanine (speckknödel), goveđim odrescima, štrudlama sa jabukom…

Kulinarska praksa južnog dela Tirola u sebi sublimira obe tradicije. Na meniju ćete ovde naći knedle sa slaninom “speckknödel”, desert “kaiserschmarren” (kolač nalik na rezance od iseckane palačinke, koji je prvi put napravljen na Bečkom dvoru po zahtevu Franca Jozefa te se zato u nazivu ovog kolača pominje reč “car”). Ali u istoj meri i paste (testenine), pice, rižota… O kakvom miksu kultura je reč potvrđuje južnotirolska “klasika na tanjiru” - italijanske raviole koje ovde pripremaju sa spanaćem i mladim sirom. Kuhinju inače odlikuju upotreba lokalnih namirnica i privrženost tradicionalnim recepturama.

Dobri primeri za to su tirolski špek - mesnata slanina kojoj se dodaju začini, a čiji je sastav predmet tajnog porodičnog recepta koji se prenosi generacijama i “schüttelbrot” - hrskav hleb po obliku nalik lepinji. U Austrijskom Tirolu, pokrajini sa čak 119 skijališta, treba uživati i u regionalnoj užini “Brettljausen”, odnosno narescima (slanina, salama, sir, kiseli feferoni, krastavci, senf, ren) serviranim na lepo ukrašenim, prepoznatljivim drvenim daščicama.