B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

KAD POŽELIM SAMO DA UŽIVAM!

autor: Gomex | 14.06.2017
KAD POŽELIM SAMO DA UŽIVAM!

Šik je. U modi je. Ima stila. Zvuči seksipilnije od turske ili filter-kafe. Reč je, naravno, o kapućinu... Može li se kapućino definisati? To je, stručnjaci kažu, dupla doza jake, visoko pečene ekspreso-kafe, koja popunjava jednu trećinu šire šolje, kojoj se dodaje malo mleka pod parom. Nema kakaa, ni sličnih sladunjavih “gluposti” na vrhu.

Ludilu za kapućinom, koje je zahvatilo planetu, čude se jedino Italijani. Ne shvataju kako svet može da ga pije čitavog dana – pre podne, uz ručak, u vreme čaja, posle večere, kada ga oni piju samo ujutro. Isto tako, Italijanima ne bi padalo na pamet da ga prave kod kuće. Oni su iskreno zapanjeni kada čuju da posvećeni članovi kapućino - kulta u svojim kućama instaliraju poluautomatske espreso-mašine koje koštaju i po nekoliko stotina funti i da se njima ponose kao vozači svojim “ferarijima”, “maseratijima” i “lamborginijima”.

Za razliku od Italijana, koji ga piju na pravi način (znači, jak), mnogi su od kapućina napravili toplo mlečno piće. Ili melanž – kafu sa šlagom, zaprašenu kakaom ili cimetom. Uz Italijane, može se reći da i Francuzi i Španci shvataju duh kafe, ako tako nešto postoji. Najbolji kapućino se pije tamo gde ga prave oni koji su ga i izmislili – Italijani. Zašto? Zato što se pravljenje kapućina ne može prepustiti samo mašini. Za to je potrebna i ljubav.

Najveći kapućino na svetu od 2.012 litara, napravljen je u Zagrebu pre tri godine, pa su Hrvati uspeli da se upišu u Ginisovu knjigu rekorda. Zagrepčani su se vredno pripremali za ovaj događaj tri meseca, jer su za obaranje rekorda morali da naprave preko 2.000 litra kapućina. U pravljenju najvećeg kapućina učestvovali su ugostitelji iz cele Hrvatske. Komisija koja je pratila obaranje rekorda, ustanovila je da je sve urađeno po propisima i da je za pripremanje ovog toplog napitka iskorišćena trećina espresa, trećina mleka i isto toliko kreme.

Koju kafu najčešće pijete i najviše volite? Dobro razmislite pre nego što odgovorite sebi, jer to otkriva vašu ličnost. Istraživanje širom sveta je pokazalo da i bez gledanja u šolju, dobri psiholozi mogu da vas “pročitaju”... Ako uvek birate kapućino, znači da ste romantična i optimistična osoba, sofisticirane prirode. Kreativni ste, maštoviti, sanjalački nastrojeni, pomalo tajanstveni. Problem je što su vam ciljevi kratkoročni, a i od njih brzo odustajete. Često ste nerealni, ne samo kada analizirate druge, već i o sebi imate pogrešnu sliku.