B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Kada su Alpi postali destinacija?

autor: Gomex | 26.09.2019
Kada su Alpi postali destinacija?

Znate li šta su Alpi, i planine uopšte, predstavljale za lepo vaspitane i ozbiljne ljude Srednjeg veka, pa i razuzdane Renesanse? Planina je bila pojam opasnog, nedokučivog i onostranog. U visovima i snežnim nedođijama čučali su demoni, protiv kojih nijedan namernik nije imao nikakve šanse.

U tom čudnovatom vilajetu u kojem je Njeno veličanstvo Priroda čuvalo sva prava na iskazivanje svoje bespogovorne sile, čovek je bio nedobrodošlo biće. Ljudskoj stopi, jednostavno, nije bilo mesto u belom moru planinskih smetova.

Alpi-evropski „čardak ni na nebu ni na zemlji”

Do druge polovine 18. veka Alpi su čuvali oreol nepoznanice civilizaciji kojoj je bilo lakše da prebrodi Atlantski okean i stigne do “Novog sveta” nego da istraži sva svoja brda i doline. A onda su prvo Vindhem i Pokok otkrili fantastične Savojske glečere, da bi se, davnog 08. avgusta 1786. godine, dr Mišel Pakar (Michel Packard), uz više nego dragocenu asistenciju pustolova-vodiča po imenu Žak Balma (Jacques Balmat), prvi od poznatih predstavnika ljudskog roda popeo na najviši alpski vrh, Mon Blan, i donekle dešifrovao misteriju evropskog „čardaka ni na nebu ni na zemlji”.

Došla je godina 1741. U Ženevi, zainteresovani narod sluša pripovesti Vindhema i Pokoka o „ledenom moru, koje se presijava u savršeno čistim nebesima” i o “fantastičnoj ledenoj površini koju kao da je iznenadni ledeni povetarac zaustavio u času i na mestu između neba i zemlje”, obišli su celu tadašnju Evropu. Harizma je stvorena.

Euforija skijanja

Bila je 1907. godina kada je Abel Rosinjol, zanatlija iz Voarona, u oblasti Izer, provalio skije i momentalno se zagrejao za ideju. Ubeđen da je na putu da lansira pravi hit, bacio se na proizvodnju prvih francuskih skija. Danas proizvodi sa zaštitnim znakom firme „Rosinjol” spadaju u red neprikosnovenih veličina na svetskom tržištu skija i skijaške opreme.

Godina 1907. bila je jedna od značajnijih u istoriji skijanja i skijaškog sporta. Tada je Alpski francuski klub (Club alpin francais) organizovao prvo Međunarodno takmičenje u Monženevru, nedaleko od Brijansona. Nadmetale su se mahom vojne ekipe, čije su vratolomije na čarobnoj beloj podlozi privukle pažnju respektabilnih 3.000 gledalaca.

Iduće godine, isto takmičenje održano je u Šamoniju. Euforija skijanja se nastavlja tako da se u Šamoniju 1924. godine održane prve Zimske olimpijske igre. Tada se broj zaljubljenika u skijanje procenjivao na tri do pet hiljada, a danas ih je više od šest miliona.