B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

MAČJI REKORDI ZA SAMOG GINISA

autor: Gomex | 09.02.2017
MAČJI REKORDI ZA SAMOG GINISA

Lista mačaka koje su postavile neobične rekorde nije kratka. Mnoge su ušle u Ginisovu knjigu, o mnogima se još uvek priča, ali nesumnjivo je da su sve posebne.

NAJDUGOVEČNIJA MAČKA - Mačka zvana Creme Puff iz Teksasa živela je od 1967 do 2005. godine. Creme Puff je imala 38 godina, što je najduži mačji vek do sada zabeležen.

NAJMANJA MAČKA - Dvogodišnja domaća mačka iz Ilinoja zvana Mr. Peebles upisana je u Ginisovu knjigu rekorda kao najmanja živa mačka. Ova sićušna mačka teška je nešto manje od 1,5 kg.

NAJTEŽA MAČKA NA SVETU - Mačka Himmy koja je živela u Kvinslendu najteža je mačka na svetu ikada. Zabeleženo je da je mačka bila teška neverovatnih 21,3 kilograma. Himmy je uginula kada je imala 10 godina zbog zdravstvenih problema.

NAJSKUPLJE MAČKE SVETA - Najskuplja mačka upisana u Ginisovu knjigu rekorda je Kalifornijska tačkasta mačka kupljena za 24000 dolara 1986. godine. Nastala je ukrštanjem abesinske, britanske i američke kratkodlake mačke.

NAJDUŽA MAČKA - Mačka zvana Reno iz Nevade u Ginisovu knjigu rekorda ušla je kao najduža mačka na svetu. Ova šestogodišnja mačka od glave do repa duga je 121 cm.

NAJLAKŠA MAČKA - Himalajska mačka tj. kolor point persijska mačka zvana Tinker Toy iz Ilinoja vlasnik je titule najlakše mačke na svetu. O ovoj maci čija težina nije prelazila ni jedan kilogram pisao je i National Enquirer 1993. godine.

NAJNIŽA MAČKA - Sa samo 15 cm visine mačka zvana Fizz Girl iz San Dijega upisana je u Ginisovu knjigu rekorda 2012. godine. Fizz je duplo niža od prosečne mačke, pripada rasi mačaka kojoj su karakteristične kratke noge. Fizz nema nikakvih problema u penjanju, naime živi kao obična mačka.

Šta nam govore mačije uši?
Mačje uši su još jedno sredstvo za izražavanje osećanja.
Uši okrenute napred i pomalo u stranu 
- Mačka je opuštena i srećna.
Uši vrlo uspravne i okrenute napred 
- Vaša mačka sluša nešto što je vrlo zanima.
Uši nervozno švićkaju 
- Mačka je uzbunjena i nervozna.
Uši poravnate sa glavom 
- Mačka je preplašena i može da napadne (ovo je instinkt za zaštitu ušiju za vreme borbe).
Uši unazad ili između opomene i defanzivnog položaja
- Mačka je agresivna i može da napadne.
Uši okrenute u stranu
- Mačka je veoma ljuta i neraspoložena.