B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Maslinovo ulje put do korena civilizacije

autor: Gomex | 24.10.2019
Maslinovo ulje put do korena civilizacije

U Egiptu se njeno stvaranje pripisuje boginji Izidi, u Mesopotamiji tvrde da ju je stvorio bog Ištar, a bila je i simbol etrurskog boga Turana. U drevnim spisima postoji zapis da je Mojsije oslobađao ratovanja muškarce koji su je uzgajali... Njeno veličanstvo - MASLINA.

Simbolika masline

Maslina je vrsta drveta koja potiče iz istočnog Mediterana, a arheološki nalazi svedoče da su naši preci još u mlađem kamenom dobu sakupljali plodove divlje masline. Prva stabla su zasađena pre pet do šest hiljada godina na području Mesopotamije, Sirije i Palestine, odakle se maslina proširila Mediteranom.

Kao jedna od najstarijih i najvažnijih biljnih kultura, snažno je obeležila život ljudi i postala simbol tog područja. Između ostalog, postala je i simbol mira, života, obilja, zdravlja, učenosti, ali i vernosti, stoga ne čudi što je Odisejev i Penelopin bračni krevet bio sačinjen na panju masline.

Danas u svetu postoji više od 50 vrsta maslinovog drveta koje se gaji širom sveta, i to najčešće zbog proizvodnje ulja ili „tečnog zlata“ kako se još naziva. U sočnom delu maslinovog ploda, nalaze se ćelije koje sadrže veliki broj uljanih kapi, a koštica i semensko jezgro takođe sadrže ulje i druge supstance važne za ishranu čoveka.

Zašto treba jesti masline?

Masline su bogate belančevinama, hlorofilom, saponinima, voskom, smolom,  vitaminima A, D, K i E, ali i masnim kiselinama kao što su: oleinska, stearinska, palmitinska, mnogim mineralima, enzimima i dr. Često se koristi za izradu kozmetičkih proizvoda, gde posebno pomaže u lečenju problema sa suvom kožom.

Maslina blokira oksidaciju holesterola i veoma je preporučljiva za dijetalnu ishranu, pogotovo kod osoba sa povišenim holesterolom i trigliceridima, kao i kod onih sa povišenim krvnim pritiskom. Procenat ovih bolesti je u drastičnom porastu.

Primećeno je da osobe u čijoj ishrani dominira maslina imaju povećanu količinu serotonina, hormona koji igra važnu ulogu u našem organizmu, a koji je poznat i pod nazivom „hormon sreće“.

Plodovi masline su bogati uljem i ono se uglavnom dobija uz pomoć prese (hladno ceđeno ulje), ili se izdvaja korištenjem vruće vode ili pare.

Postoji veliki broj vrsta maslinovog ulja, a oznake „devičansko“ ili „ekstra devičansko“ znače da to ulje sadrži manje od 1% kiselina. Postoje i aromatizovane vrste, gde se koriste ruzmarin, papričice, biber, drvce vanile... Preporučena količina za dnevnu konzumaciju je 50 do 100 grama maslina i 4 do 5 kašika maslinovog ulja (prvenstveno u hrani koja se priprema).