B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Muzej čokolade u Barseloni

autor: Gomex | 15.08.2019
Muzej čokolade u Barseloni

Nedaleko od starog gradskog jezgra Barselone, istočno od renovirane pijace Merkat del Born, nalazi se jedan od najneobičnijih muzeja na svetu - Muzej čokolade. Ovaj muzej čokolade osnovan je od strane regionalnog poslastičarskog esnafa u okviru bivšeg manastira Svetog Avgustina.

Kada kročite unutra, u prvom momentu imaćete utisak kao da ste ušli u specijalizovanu prodavnicu slatkiša, jer će vam zaposleni i samu muzejsku ulaznicu prodati u vidu prave, crne čokoladice.

Slatki svet muzeja čokolade

U okviru postavke muzeja, proći ćete kroz istorijat Njenog veličanstva – Čokolade, pogledati kako izgleda drvo kakaovca i njegov plod (nekoliko vrsta od kojih se pravi), ali i način na koji je pleme Maja, pre 2.000 godina, pravilo napitak koji su nazivali – čokoatl. Nešto dalje u muzeju videćete i kako je u 16. veku kakao dospeo do Evrope i kakve su ga sve priče pratile, ali i kako su izgledale sprave za ceđenje i mlevenje kakaovca. Neke od njih, dovežene su brodovima iz Centralne Amerike u Evropu u Doba otkrića, u 15. i 16. veku.

Prilikom obilaska muzeja otkrićete da li su priče o čudotvornom dejstvu čokolade mit ili stvarnost, da li je ona lek ili afrodizijak i kakve su njene nutritivne vrednosti. Pre nego što je postalo manastir, a kasnije i muzej, zdanje u kome ćete otkriti mnoge slatke tajne, služilo je kao kasarna za smeštaj elitnih vojnika francuske loze Burbonaca – kraljeva, koji su tokom 18. veka vladali Španijom.

Iako je čokolada sve do kraja 19. veka smatrana egzotičnom hranom i bila privilegija isključivo bogatih, burbonski kraljevi uvrstili su je u svakodnevni meni svoje elitne vojske i služili je za doručak tokom priprema na Vojnoj akademiji. Ostalo je zapisano da je svaki vojnik za doručak imao parče hleba i po 1,5 uncu čokolade. Kraljeva elitna garda imala je skoro neograničen pristup ovoj poslastici, te ih je narod iz zavisti prozvao „čokolatercima“ (chocolateros). 

U Barseloni stanuje čokolada

Nije čudo da se najpoznatiji muzej čokolade nalazi baš u Barseloni. Izložbenu postavku muzeja prate velike figure poznatih dečjih junaka od čokolade, plakati za čokoladu s početka 20. veka, kao i stari kalupi i modle iz radnji koje su krajem 19. i početkom 20. veka započele proizvodnju čokolade.

Prošavši muzejem ukrug, na kraju ćete se ponovo naći na mestu gde ste u muzej ušli - u prodavnici svih mogućih poslastica od čokolade. Kolačiće i druge slatkiše ovde možete kupiti merene prema gramaži ili na komad, ali i po boji ili obliku, u „kornetu“ ili u obliku golf loptice, crnu ili belu, sa tropskim voćem, marcipanom, kafom… Kada se odlučite, domaćice muzeja zapakovaće željeni čokoladni „koktel“ u kesicu ili u kutiju sa zaštitnim znakom muzeja - idealno za poklon. Možda ćete se umesto poslastice od čokolade, u muzeju odlučiti za toplu čokoladu - napitak od kojeg je sve počelo...