B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

OD PUKE SLUČAJNOSTI DO KORNETA!

autor: Gomex | 23.06.2017
OD PUKE SLUČAJNOSTI DO KORNETA!

Sladoled je prvobitno bio veoma skup desert u kome su samo najbogatiji mogli da uživaju, ali pred kraj 19-og i u prvim godinama proteklog veka, on je naglo postao mnogo jeftinija i popularnija poslastica.

Krenuo je da se prodaje i na ulicama. Većina kupaca je od prodavaca tražila da im sladoled posluži u staklenim čašicama, sličnim onima koje se na ovim prostorima koriste za rakiju, samo sa postoljem. Na engleskom jeziku, te čašice su se zvale “Penny licks”, jer su koštale svega jedan peni, a sladoled iz njih se lizao jezikom. Međutim, velika neprijatnost desila se ubrzo zbog sanitarnih i higijenskih problema, jer se ove male čaše nisu prale, a vrlo često su i “nestajale”, jer ih kupci nisu vraćali posle upotrebe.

Pre nego što se u Sent Luisu desio Svetski sajam poslastica, u nekoliko navrata su preduzimljivi prodavci sladoleda pokušali da patentiraju jestive posude. Ipak, ono što se dogodilo te 1904. godine, promenilo je posluživanje hladne poslastice koja se brzo topi jednom za sva vremena.

Više od 50 prodavaca sladoleda okupilo se na tom svetskom skupu posvećenom poslasticama, a uz njih je štandove držalo i desetak prodavaca keksa i vafla. Sirijski imigrant Ernest Hamvi zarolao je u oblik kupe nekoliko svojih “zalabija” (tradicionalno vafl pecivo) i ponudio ih prodavcu Arnoldu Fornašouu, koji je u tom trenutku ostao bez papirnatih posuda za posluženje sladoleda.

Sladoledžiji se ovo veoma dopalo i brzinom munje kroz sajam se proneo glas o novom izumu. Svi poslastičari su odjednom želeli da prodaju sladoled baš u kupama od vafla i to su učinili. Nakon sajma, Hamvi je osnovao preduzeće koje je proizvodilo kornete, nazvavši ga “Cornucopia Waffle Company”.

On je krenuo da putuje širom Sjedinjenih Američkih Država kako bi svet upoznao sa sasvim novim i mnogo lakšim načinom posluživanja sladoleda. Već 1920. godine, Ernest Hamvi je objavio patent za mašinu koja pravi kornete.

Milijardu i po korneta u nizu

Koliko je kornet kao način konzumiranja najpopularnije svetske poslastice brzo osvojio svet i stekao popularnost, govori i činjenica da je širom SAD 1924. godine pravljeno neverovatnih 245 miliona korneta godišnje.

Danas, najveća kompanija na svetu za izradu korneta, koja se nalazi u Pensilvaniji, izradi više od milijardu i po slatkih vafl posudica kako bi zadovoljila svetske potrebe za kornetima.