B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Oslić od Japana do Mediterana

autor: Gomex | 20.06.2019
Oslić  od Japana do Mediterana

Leto je vreme kada treba zaboraviti na kuvani kupus i pasulj, kao i na sve ostale recepte masne i teške hrane. Kao što se prepustite moru i plaži, tako se prepustite i morskim specijalitetima, koji spadaju u najzdraviju hranu na svetu...

Riba i morski plodovi se najviše nalaze na trpezama mnogih ljudi u svetu i predstavljaju jedini i najbolji izvor proteina i hranjivih materija. Ovakva ishrana najviše prija telu i u kombinaciji sa vinom, salatama i maslinovim uljem predstavlja dobitnu kombinaciju kada je zdravlje u pitanju.

Oslić je važan za zdravlje!

Ribu najviše jedu narodi koji su upućeni na more i koji imaju dugu tradiciju u pripremi ribljih specijaliteta. Japanska kuhinja se u velikoj meri zasniva na ribi i morskim specijalitetima. Najpoznatije japansko jelo, suši (sushi) sastoji se, između ostalog, od ribe koja nije termički obrađena i uz specifične i ukusne japanske sosove predstavlja pravu zdravu poslasticu.

Mediteranski narodi (Italijani, Grci, Dalmatinci...) takođe imaju tradiciju spremanja i konzumiranja ribe i morskih plodova. Norvežani takođe forsiraju ribu na svom tanjiru i ubrajaju se među najzdravije narode na svetu.

Riba koja se vrlo često nalazi na srpskoj trpezi jeste oslić. Oslić možete jesti spremljenog sa belim lukom, krompirom, pirinčem, u sečuan, kari ili tomato sosu, sa karfiolom, pečurkama, tartufima. Oslić se najviše lovi u jugozapadnom delu Atlanskog okeana (Argentina i Urugvaj); Sredozemno i Crno more (Italija, Španija, Portugalija, Grčka i Francuska); u južnim delovima Afrike, u jugoistočnom delu Tihog okena (Peru i Čile). Oslić nesumnjivo ima najveću potražnju u Evropi. Španija je zemlja gde se oslić mnogo konzumira - prosečna konzumacija na godišnjem nivou po osobi je 6 kg. Druge evropske države u kojima se oslić dosta konzumira su Italija, Portugalija i Francuska.

Oslić-najrasprostranjenija riba Jadrana 

Oslić je najrasprostranjenija riba Jadrana koja naraste do jedan metar i teži do 15 kilograma. Živi najčešće u većim morskim dubinama na muljevitom i peskovitom dnu. Vrlo je proždrljiva i hrani se svim ribama i rakovima. Ima posebno meko, nemasno i ukusno belo meso. Najčešće se prži na ulju ili peče na roštilju. Koristi se i za pripremu brodeta ili supa, a vrlo je ukusan i sušen.

Oslić je i sa nutricionističkog stajališta posebno cenjen kao izvor lakoprobavljivih proteina. Konzumiranje oslića doprinosi prehrambenom unosu vitamina B1, B2 i kalcijuma, kalijuma i fosfora. S obzirom da je meso oslića meko, ono je i bez suviše masnoća pa je samim tim i vrlo lako probavljivo.