B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

PA NISU ENGLEZI IZMISLILI ČAJ

autor: Gomex | 23.08.2017
PA NISU ENGLEZI IZMISLILI ČAJ

Čaj je jedan od napitaka (uz vodu, vino, pivo i kafu) koji je uticao na istoriju ljudske civilizacije. Dnevno se u svetu popije približno 2,5 milijardi šoljica čaja. Neke se konzumiraju kao napitak za osveženje, okrepljenje, uživanje, a neke kao način i stil života.

U Kini, postojbini čaja, razvijen je čitav koncept ritualnog i ceremonijalnog ispijanja čaja poznat pod imenom “Gong Fu” metod, nastao za vreme dinastije Ming. Ceremonija podrazumeva poseban način ponašanja i ophođenja za osobe koje prisustvuju ceremoniji.

Oni kojima možemo zahvaliti za širenje običaja ispijanja čaja u Evropi, a i širom sveta su Britanci. Njihov politički uticaj tokom XVIII i XIX veka doprineo je širenju njihovih običaja i kulture.

Osobenost ruske tradicije konzumiranja čaja jeste samovar – posebno dizajniran metalni kazančić u kome se greje voda i koji omogućava da svako sebi napravi čaj željene jačine. Na vrhu samovara nalazi se najčešće porcelanski čajnik u kome se pravi jak čaj (esencija čaja) koji svako sebi sipa u šolju, dodaje proključalu vodu i tako priprema čaj željene jačine.Sje

dinjene Američke Države su značajne po velikoj modifikaciji čajnog napitka jer više od 80% svih čajeva koji se konzumiraju se serviraju kao hladni čajevi tj. instant čajevi.

Specifično za Indiju je korišćenje Mashala čaja, koji je spoj crnog čaja sa cimetom, đumbirom, muskatnim oraščićem, biberom i karanfilićem.

U Japanu je i danas ceremonija pripreme i konzumiranja čaja na nivou savršenstva i postala je neverovatno komplikovan, ali i prefinjen obred koji simbolično povezuje prirodu, umetnost, ljudske vrline i istančan način ponašanja. Dakle pravi kulturološki fenomen.

Turski čaj je vrsta crnog čaja koji se uzgaja na istočnim obalama Crnog mora, poznat je pod nazivom “rize čaj” (po imenu provincije u kojoj se gaji).

Dijamantski čaj!

Kesice za čaj bile su način serviranja ili pravljenja čaja duže vreme. Kako bi se obeležilo 75 godina od nastanka kesica za čaj, jedna od najpoznatijih kompanija iz Velike Britanije, koja se bavi proizvodnjom čaja, lansirala je dizajnirane dijamantske kesice za čaj po ceni od 15.000 dolara. Ove skupocene kesice za čaj sadrže oko 280 veoma kvalitetnih dijamanata.