B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Pariski doručak uz kroasan!

autor: Gomex | 23.05.2019
Pariski  doručak uz kroasan!

Ako ste veliki gurman, Pariz je grad koji nikako ne smete da zaobiđete. Ukoliko do sada niste posetili Pariz, ova lista će vam pomoći da se usredsredite samo na najbolju hranu ovog predivnog grada.

Hrana u Parizu

Možemo s pravom reći da je Pariz mesto na kom možete pronaći najkvalitetnije bagete na svetu. Pariz je i grad u kom se svake godine održava takmičenje za najbolji baget. Ako se ikada nađete na ulicama Pariza, nemojte zaboraviti da uzmete po koji zalogaj bageta dok šetate Jelisejskim poljima.

Odrezak s malo pomfrita i malo sosa po vašem izboru je nešto što ne smete zaobići ukoliko posetite restorane Pariza. Meso je obično veoma zrelo, a krompiri su izuzetno sveži, ručno seckani i dvostruko proprženi.

Krok Mesje je sendvič koji se pravi od propržene šunke i sira. On se najčešće pravi od brioša, francuskog hleba obogaćenog puterom i jajima i obično u sebi sadrži bešamel sos. U mnogim restoranima ćete dobiti i prženo jaje na vrhu sendviča.

Konfi potiče od francuske reči „confire“ i znači „očuvati“. Drugim rečima, konfi se priprema tako što se neka hrana dugo kuva kako bi se što bolje očuvala. U slučaju pačjeg konfija, pačije meso se obično kuva u sopstvenoj masti dok meso ne postane neverovatno meko i vlažno. Najčešći prilog uz pačji konfi jeste krompir natopljen mašću i belim lukom.

Kafa uz kroasan

Kao i svi stanovnici većih gradova, Parižani takođe vole da jedu hranu usput. Žambon-ber je jedan od sendviča koji se jedu s nogu i koji se može kupiti u gotovo svakoj pekari. Najčešće je u obliku prepolovljenog bageta napunjenog šunkom, puterom, kornišonima i ostalim dodacima po izboru.

Nema ničeg gurmanskijeg u Parizu od zanatskog sira. U Parizu se na svakom ćošku mogu pronaći prodavnice sireva a izbor se kreće iz jedne krajnosti u drugu. Uvek pitajte prodavce šta vam preporučuju jer se zanatski sir uglavnom priprema sezonski.

Krep iliti tanke palačinke možete pronaći bilo gde u Parizu. Iako možete isprobati krep sa raznim ukusima. Tradicionalni poslastičari ih najčešće prave sa puterom i šećerom.

Pored koje god pekare da prođete u Parizu, sigurno ćete osetiti puterast miris svežeg kroasana. Bilo da preferirate prazne kroasane ili punjene šunkom, sirom ili pak nekim slatkim kremom, ne zaboravite da kao pravi Francuz uz njega popijete i kafu.