B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Pronađi omiljeni ukus kafe...

autor: Gomex | 04.07.2019
Pronađi omiljeni ukus kafe...

Uzgajanje kafe je počelo u sedmom veku, na obalama Etiopije. Zatim su i mnogi drugi narodi širom sveta počeli da je proizvode. Za uzgajanje kafe su potrebni posebni uslovi i samo zemlje koje su smeštene između dve tropske oblasti imaju ovu prilvilegiju.

Arfika-rodno mesto kafe

Afrika je rodno mesto kafe, tu je začeta. Danas je Obala Slonovače glavni proizvođač kafe u ovom delu sveta: većina stanovništva ove zemlje živi od proizvodnje i prodaje kafe i čokolade. Najpoznatija vrsta kafe je Robusta, jaka je i manje se konzumira u zapadnim zemljama. Među ostalim značajnijim proizvođačima kafe na afričkom kontinentu su Kenija, Etiopija i Tanzanija.

Preporuka: ako volite Robustu, onda se odlučite za kafu Obale Slonovače. Ako više volite Arabiku, onda će najbolji izbor biti neki proizvođač iz Etiopije ili iz Kenije. U Centralnoj Americi, Meksiko je jedan od najvećih proizvođača kafe. Ali, ne zaostaju ni druge zemlje: Panama, Gvatemala, Kostarika… Sve ove zemlje proizvode arabiku, a u Gvatemali se može naći i robusta.

I neka Karipska ostrva uzgajaju ovu biljku: Kuba, Portoriko, Santo Domingo, Jamajka… Kafa Blue Mountain sa Jamajke je jedna od najcenjenijih u svetu, dok je Kostarika poznata po kafi Montebello. Što se tiče Meksika, kvalitet je zagarantovan kafama Izapa i Vera Cruz.

Brazil-najveći svetski proizvođač kafe

U Južnoj Americi, Brazil je zemlja broj jedan u proizvodnji kafe. Brazil je takođe i najveći svetski proizvođač, jer proizvodi četvrtinu ukupne količine kafe na svetu. Drugi veći proizvođači su Kolumbija, Peru, Ekvador i Venecuela. Sve ove zemlje proizvode Arbiku, kafu koja se najviše konzumira u svetu. Brazil pravi sve moguće vrste kafe, u čiji se kvalitet ne sumnja.

Najpoznatiji azijski proizvođači kafe su Indonezija, Vijetnam i Indija. Indonezija prvenstveno izvozi robustu i nešto malo arabike i treći je proizvođač kafe na svetu. Brojne su kvalitetne kafe Indonezije: Kalosi, Sulawesi, Celebes, Macassar... Indija je poznata po svojoj monsunskoj kafi, prepoznatljivog ukusa.

Međunarodna organizacija za kafu proglasila je 1. oktobar praznikom ljubitelja i proizvođače kafe u svetu. Ovaj događaj prvi put obeležen je 1. oktobra 2015. godine u Milanu. Većina svetskih proizvođača kafe koristi taj dan za promovisanje svojih proizvoda i besplatno deljenje kafe gostima u kafićima i na specijalnim promo štandovima.