B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

SPECIJALITETI SA LAŽNIM POREKLOM!

autor: Gomex | 05.04.2017
SPECIJALITETI SA LAŽNIM POREKLOM!

Dok mnogi znaju da Italijani zapravo nisu ti koji su otkrili picu, kao i da je prvi hamburger napravljen u Nemačkoj, postoje neke vrste namirnica koje vas “lažu” sve ovo vreme...

Jasuko Nakamači, student iz Japana koji je istraživao poreklo čuvenih “kolačića sreće”, tvrdi da su oni zapravo tradicionalni japanski kolači. Nakamači je video fabriku koja proizvodi kolačiće sudbine u blizini mesta Kjoto, koja se tu nalazi već tri generacije. Vlasnik ove fabrike rekao je da se stavljanje papirića sa porukama u kolače u Japanu neguje već decenijama. Takođe, Dženi Li, autor knjige “Hronika kolačića sudbine” izjavio je da je nosio ove kolače u Kinu i da su tamošnji stanovnici bili vrlo iznenađeni.

Pojam “kečap” prvo se koristio za riblji sos u kineskoj provinciji Fudžijan i ta reč nije imala nikakve veze sa paradajzom. Kečap je bio sos napravljen od slanih fermentisanih inćuna, koji su kineski mornari “preneli” u Maleziju i Indoneziju, a tek nakon toga kečap je pronašao svoj put prema Zapadu. Uglavnom, dodavanje paradajza kečapu verovatno je američki izum, a prvi recept za ono što nazivamo kečapom napisan je u Filadelfiji 1812. godine.

Iako Amerikanci često kažu da je nešto “američko baš kao pita od jabuka”, prvu slatku pitu su napravili Britanci još 1675. godine. Pita od jabuka se prvi put pominje u jednom britanskom istorijskom dokumentu.

S obzirom na naziv, lako je pomisliti da kroasani potiču iz Francuske. Međutim, prvi put su napravljeni u 17. veku u Austriji. Nakon toga, u 18. veku, kraljica Marija Antoaneta ih je predstavila u Francuskoj, kada su francuski pekari počeli da ih prave.

Špageti i ćufte nisu italijanski. Ova vrsta testenine koja se najčešće jede zajedno sa ćuftama, zapravo je italijansko-američki izum. Ćufte se jedu i u Italiji, ali se ne prave u veličini kako to rade Amerikanci, i ne jedu se u kombinaciji sa špagetima, već posebno. Kada su italijanski imigranti došli u Ameriku u 19. i 20. veku, počeli su da prave veće ćufte i da ih jedu zajedno sa špagetima jer im je to bilo jeftinije.