B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

SVETSKI BEDEKER KOBASICA

autor: Gomex | 30.05.2017
SVETSKI BEDEKER KOBASICA

Uz Francuze, Italijane, Mađare i Hrvate, Srbi su narod koji se povezuju s dugom tradicijom kobasičarstva. Ipak, najveći ljubitelji kobasica na svetu su Nemci. Oni svoje kobasice zaista shvataju ozbiljno, i to toliko da su im otvorili i muzeje! Neobično? Za većinu ljudi možda i jeste. Ali, u Nemačkoj, posebno u Berlinu, hiljade ljudi svaki dan čeka u redu ispred restorana ili kioska gde se prodaju kobasice. Ovaj nacionalni specijalitet može da se jede na razne načine, čak i u popularnoj  kombinaciji sa šampanjcem, kada se ovo takozvano “prostačko” jelo servira uz “hoch” penušavo belo vino.

Nemci godišnje pojedu oko 800 miliona kobasica, a samo u Berlinu se pojede više od 70 miliona. Svaki Berlinčanin vrlo je emotivno vezan za tu mesnu poslasticu. Ako pitate bilo koga na ulici, odmah će vam reći koje mu je omiljeno mesto za pojesti kobasicu, a o tome se često i raspravlja.

Kobasicu tamo toliko ozbiljno shvataju da su joj 2009. godine posvetili i muzej koji je do sada posetilo oko 150 hiljada ljudi, od kojih je većina Nemaca. Muzej ovog nacionalnog tj. internacionalnog blaga posećuju i turisti sa svih strana sveta. Od raznih berlinskih znamenitosti, kažu, ova je jedna od najneobičnijih, baš zbog toga što inače iz uobičajenih muzeja ne izlazite toliko gladni.

U Nemačkoj je sasvim uobičajena stvar da podelite sto sa nekim u restoranu. Naravno, pre toga ljubazno pitajte da li je mesto slobodno. Ne zaboravite da za stolom kažete Mahlzeit ili Guten Appetit, da nazdravite u njihovo zdravlje tako što ćete da kažete Prost, ili da im kažete Auf Wiedersehen pre nego što odete.

Većina Nemaca ima običaj da obeduje u tradicionalnim restoranima koji služe obilne obroke koji se sastoje od supe, glavnog jela (kobasica), salate (zelena ili krompir salata) i piva.

Inače, na samom početku učenja nemačkog jezika, među prvim lekcijama, obavezno je da jedna lekcija bude posvećena hrani, pa se na ovaj ili onaj način pomene i kobasica kao tipična i omiljena nemačka hrana...

Debreciner kobasica je poreklom iz mađarskog grada Debrecina. U pitanju je dimljena kobasica koja sadrži odabrane delove svinjetine i govedine. U njenoj dužini i ukusu (crvena paprika) prepoznaje se snažan mađarski uticaj.

Kase Baiser je svinjska kobasica punjena kvalitetnim sirom. Pre nego što se stavi na roštilj, kuvari i gurmani savetuju da je najbolje ovu kobasicu izbušiti viljuškom tako da se sir razlije i stvori hrskavu koru.