B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

UKUS GRČKE UKUS SIRA!

autor: Gomex | 19.04.2017
UKUS GRČKE UKUS SIRA!

Priroda je bila darežljiva prema Grčkoj. Raskošne primorske i planinske regije podarile su joj obilje raznovrsnih svežih sastojaka koji svojim ukusom i hranljivošću oplemenjuju mnoga jela. Mnogi ukusni grčki specijaliteti vode poreklo iz antičke Grčke, a kod nekih se, zbog istorijskih okolnosti, osećaju i orijentalni uticaji.

Posebnu čar grčkoj kuhinji daju specifična filozofija života i očuvani običaji. Grci, kako kažu za sebe, lagano uživaju u jelima kako bi najbolje osetili njihov raskošni ukus. Zavisno od doba dana i raspoloženja, uz meze i glavno jelo pije se uzo, cipuna (rakija) ili belo vino. Druženje za trpezom važan je socijalni momenat u grčkoj kulturi. Savremeni tempo života uveo je mnoge promene, ali zato je nedeljno popodne rezervisano za porodične ručkove (ne samo uže već i šire porodice).

Jedna od najvažnijih odlika grčke kuhinje je bogatstvo ukusa i blagotvornih namirnica koje su veoma zdrave. Među najstarijim sastojcima koji se koriste u grčkoj kuhinji izdvaja se maslinovo ulje. Legenda kaže da su drvo masline u drevna vremena Grci dobili na dar od boginje Atine, po kojoj su nazvali svoj polis u znak zahvalnosti. Grčka jela svoj specifičan ukus duguju maslinovom ulju koji čini osnovu mnogih specijaliteta.

Osim maslinovog ulja (i maslina) drugi važan sastojak koji određuje grčku kuhinju je feta sir, koji su pre nekoliko hiljada godina počeli da prave u planinskim predelima pastiri od nepasterizovanog mleka. Kako tradicija nalaže, ovaj sir se pravi u obliku kocki. Iako se proizvodi širom sveta (ali mahom od kravljeg mleka), grčka feta je posebna i pravi se isključivo od kozjeg i ovčijeg mleka, zbog čega ima jedinstven ukus. Zahvaljujući posebnom načinu proizvodnje, feta je priznata kao grčki nacionalni proizvod.

U grčkom podneblju veoma dobro uspevaju različite aromatične biljke poput origana, nane, belog luka, bosiljka, majčine dušice, ali i slatkasti začini kao što su cimet, karanfilić i muskatni oraščić. Zbog toga se u pripremi jela obilato koriste raznovrsni začini kako bi imala jak i bogat ukus. Ali dodavanjem začina ujedno se neguje i zdravlje jer mnogi su odlični antioksidanti koji sprečavaju štetno dejstvo slobodnih radikala.

Mitološki feta sir

Legenda kaže da neka varijanta feta sira postoji još od vremena Aristeosa, Apolonovog sina, koga su bogovi sa Olimpa poslali u kotlinu Tesalije da nauči Grke veštini spravljanja sira. Nešto konkretniji mit svedoči da je Kiklop Polifem slučajno otkrio čudotvorni recept ganjajući svoje ovce nepreglednim prostranstvima po ogolelim liticama iznad mora dužom rutom no što je bilo uobičajeno. Usled vrućine, ovčije mleko, koje je čuvao u kožnim mehovima, zgrušalo se i na njegovo zaprepašćenje bilo fantastičnog ukusa. Sve ostalo o carovanju fete na helenskim stolovima kroz istoriju, zapisano je u stotinama knjiga od Homera do današnjih dana.