B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

UNIVERZALNI JEZIK KAFE

autor: Gomex | 07.09.2017
UNIVERZALNI JEZIK KAFE

Širom sveta kafa se pije na različite načine, a razlike su nastale zbog običaja, tradicije i kulturnog nasleđa. Nekima ona ujutro predstavlja idealno sredstvo za razbuđivanje, dok u mnogim zemljama mala šolja kafe označava kraj dana, ali i zdrav način pomaganja probavi.

Finci su vodeći narod po količini ispijene kafe. Preferiraju jaku kafu i piju je u svako doba dana. Italijani su prvi doneli kafu u Evropu i postali pravi majstori u poslovima s kafom. Piju uglavnom jak i bogat espresso iz malih porculanskih šoljica u svako doba dana. Francuzi ritualnu jutarnju šoljicu jake kafe mešaju sa mnogo vrućeg mleka i piju je iz velikih šolja.

U Nemačkoj je kafa stekla veliku popularnost odmah nakon njenog predstavljanja 1675. godine. Nemci u šoljicu kafe dodaju kondenzovano mleko ili konzerviranu slatku pavlaku. U Rusiji crna kafa se poslužuje sa šećerom i kriškom limuna. Amerikanci najčešće piju kafu razblaženu vodom. U skuvanu jaku kafu dodaju čašu vruće vode i piju iz velikih šolja. Osim američke, popularna je i filter kafa.

Na Srednjem Istoku zrna se prže i melju vrlo sitno, skoro u prah. Zatim se sveže mlevena kafa kuva u “ibriku”, specijalnoj posudi za kafu sa dodatkom šećera i aromatičnih začina. Indijci iz južnih regija kafu najviše piju tokom dana. Začine je palminim šećerom i mlekom te poslužuju zajedno s pikantnim slatkastim grickalicama – sočivom, grizom, rižom, kokosom, lukom i gorušicom.

Srbi naročito cene umereno jaku i ne preterano slatku kafu. U skladu s modernim trendovima sve više Srba, pogotovo mladih, koristi brze instant napitke na bazi kafe. Kafa je i u Srbiji prvo piće koje se ponudi gostu. Svoju dozu kafe Srbi uvek rado imaju pri ruci.

Instant kafa na našim prostorima poslednjih decenija postaje sve popularnija u kućnoj pripremi. Potrebno je samo zagrejati vodu, ali ne do trenutka ključanje nego nešto ispod toga, i zatim sipati u šolju sa jednom ili dve kašičice instant kafe i promešati. Neki ljubitelji ove kafe koriste umesto vode mleko ili dodaju mleko na kraju pripreme. Instant kafa dobija se tako što se, nakon prženja i mlevenja kafe u zrnu, ona rastvara u vodi. Taj proces zove se ekstrakcija. Nakon toga ova kafa se suši smrzavanjem ili raspršivanjem. Češće se koristi metoda smrzavanja, jer se time dobija kvalitetnija instant kafa. Nakon sušenja, kafa u prahu ili granulama se pakuje u kutije, nakon čega je spremna za upotrebu.