B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Vredan recept prodat za 1 dolar!

autor: Gomex | 21.11.2019
Vredan recept prodat za 1 dolar!

Recept za keks sa čokoladom vredeo je milione, ali ga je Rut Vejkfild, njegova izumiteljka, prodala kompaniji Nestle za samo jedan dolar. U pitanju je priča o nesrećnoj ženi koja je slučajno izmislila recept za keks sa komadićima čokolade zbog kog je „nasamarena”. 

Keksići sa čokoladom su osvojili čitav svet

Keksići sa čokoladom su jedna od najpoznatijih američkih poslastica. Osvojili su čitav svet i na internetu se mogu naći brojni recepti, međutim recept za ovu poslasticu izmislila je Rut Grejvs Vejkfild sredinom tridesetih godina XX veka u Masačusetsu. Iako je star samo osamdeset godina, ovaj recept je oborio sve rekorde popularnosti. 

Gospođa Vejkfild je imala omanji restoran i jednog dana, dok je pravila tone keksa, ostala je bez kakaa, pa je odlučila da u smesu ubaci komadiće čokoladne table da vidi da li će se otopiti i iscuriti. Kao u svim pričama sa herojima, protagonistkinja je bila uspešna, ali je potom načinila grešku...

Keks je rezultat eksperimentisanja

Keks je zapravo rezultat eksperimentisanja. Sedamdesetih godina, Rut je izjavila da je sredinom tridesetih odlučila da malo izmeni recept za keks koji je služila sa sladoledom, dodavši mu rendanu čokoladu. Mali i hrskavi, prilično su se razlikovali od današnjih keksića sa komadićima čokolade, ali ono što je važno jeste to da su izazvali haos. 

Konačno, Rut Vejkfild je prodala recept 20. marta 1939. godine i to za samo jedan dolar (što bi danas bilo 37 dolara), ali se priča menja i kaže da je ona zauzvrat dobila veliki publicitet koji je vredeo milione. Logo i ime njenog restorana su se našli na pakovanjima čokolada Nestle, kao i recept na njihovoj poleđini. Ako uzmemo u obzir da je restoran radio do 1984. godine, iako ga je porodica Vejkfild prodala tokom sedamdesetih godina, prodati su i milioni primeraka njenog kuvara. Kompanija Nestle i danas ispunjava deo svog dogovora, pa tako izumiteljka recepta ipak nije prošla tako loše. Gospođa Vejkfild je godinama radila kao savetnica kuhinje u kompaniji Nestle, ovog puta uz adekvatnu nadoknadu, a govori se i da je do kraja života dobijala besplatnu čokoladu.