B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Svetska kuhinja

Seoska čorba od kupusa
autor: Gomex | 19.01.2023

Seoska čorba od kupusa

U kulinarstvu, kiseli kupus se koristi kao prilog ili kao sastojak u mnogim jelima. To je izvrstan izvor vitamina C, vitamina K, folne kiseline i antioksidanasa. 

Posna pita od kupusa
autor: Gomex | 05.01.2023

Posna pita od kupusa

Pita od kiselog kupusa, koja se tradicionalno naziva i kupusara ili kupusnik, nezaobilazan je specijalitet Badnje trpeze u mnogim krajevima Srbije.

Festtags torta sa ananasom
autor: Gomex | 15.12.2022

Festtags torta sa ananasom

Ovu tortu morate probati, jer je jednostavno preukusna! Sve je savršeno odmereno, ananas osvežava, a testo se topi u ustima…

Bugarska Garaš torta
autor: Gomex | 01.12.2022

Bugarska Garaš torta

Garaš je klasična čokoladna torta, koju možete pronaći u većini supermarketa, pekara, kafića i poslastičarnica širom Bugarske.

Tirolska oblanda
autor: Gomex | 17.11.2022

Tirolska oblanda

Tirol je neverovatno mesto za gastronomska iskustva, gde se služe neka od najboljih jela na svetu. Ako se nađete tamo, obavezno isprobajte lokalne specijalitete!

Mesni suši
autor: Gomex | 03.11.2022

Mesni suši

Suši je tradicionalno japansko jelo pripremljeno od kuvanog pirinča, začinjeno sirćetom, koje se često servira sa sirovom ili dimljenom ribom. 

Špageti sa slaninom
autor: Gomex | 20.10.2022

Špageti sa slaninom

Za pripremu italijanskih specijaliteta koristi se zaista veliki broj najraznovrsnijih sastojaka, ali neke od njih svakako možemo izdvojiti kao najpopularnije… 

Bugarske pizze
autor: Gomex | 06.10.2022

Bugarske pizze

Iako je svrstavamo u povrće, tikvica je tehnički voće, jer poreklo vodi iz cveta, koji je takođe jestiv.

Musaka sa suvim vratom
autor: Gomex | 22.09.2022

Musaka sa suvim vratom

Utvrditi poreklo jela koja danas čine srpsku kuhinju nije uvek lako. Vekovima su se na ovim prostorima preplitale različite kulture, a to se odražavalo i na pripremanje hrane…

Stišnjena šunka
autor: Gomex | 08.09.2022

Stišnjena šunka

Jedan od procesa koji je obeležio i oplemenio razvoj ljudske civilizacije je salamurenje mesa. Da nije valjao, zasigurno ne bi toliko bio na ceni do dana današnjeg.

Tortilja, zdrava užina
autor: Gomex | 25.08.2022

Tortilja, zdrava užina

Unos lagane i zdrave užine između glavnih obroka je odličan za naše zdravlje i metabolizam, ali se postavlja pitanje – koji tip užine bi bio idealan?

Patlidžan sa orasima
autor: Gomex | 11.08.2022

Patlidžan sa orasima

Iako ne postoje pisani tragovi, veruje se da je patlidžan poreklom iz Indije. Ipak, takođe je poznato da se još od praistorije uzgaja i u južnoj i istočnoj Aziji.

Pržene papaline
autor: Gomex | 28.07.2022

Pržene papaline

Delicije pripremljenje po mediteranskoj recepturi vrlo su zdrave, jer se jela pripremaju na biljnom ulju, posebno maslinovom. Pored toga, tu su i plodovi mora, aromatsko i začinsko bilje (poput origana, ruzmarina, bosiljka, majčine dušice)... 

Maroko torta
autor: Gomex | 14.07.2022

Maroko torta

Marokanska kuhinja obiluje opojnim začinima i egzotikom. U njoj se prepliću jevrejska, arapska i španska kuhinja, te je stvoren autentičan spoj ukusa.

Meze – orijentalno a naše
autor: Gomex | 30.06.2022

Meze – orijentalno a naše

Reč „meze“ potiče iz turskog jezika i znači predjelo ili grickalice. Ipak, originalno značenje dolazi od persijske reči „maza” koja predstavlja uživanje i isprobavanje ukusa.

Skuša na mađarski način
autor: Gomex | 16.06.2022

Skuša na mađarski način

Mađarska kuhinja odiše bogatstvom ljutih i pikantnih ukusa, a osnov svakako čine paprike raznih sorti, kao i meso, pavlaka, kupus, crni i beli luk… 

Kantučini sa orasima
autor: Gomex | 02.06.2022

Kantučini sa orasima

Iza naziva „kantučini” kriju se suvi, hrskavi i aromatični keksići koji poreklo vode iz italijanskog grada Prato. Italijani su majstori da od jednostavnih recepata sa svega nekoliko sastojaka naprave pravo čudo.

Marmelada od luka
autor: Gomex | 19.05.2022

Marmelada od luka

Francuska kuhinja je oduševljavala i drevni Rim. Priča se da je i sam Gaj Julije Cezar obožavao galska jela, pogotovo guščje meso i sireve.

Gurmanski doručak
autor: Gomex | 05.05.2022

Gurmanski doručak

Jelo koje vam ovoga puta predstavljamo tradicionalni je doručak (ili užina) u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj. U pitanju je specijalitet čiji je originalni naziv „saure wurst“ što bi značilo „kisela kobasica“ ili kobasica sa sirćetom... 

Svetska uskršnja trpeza
autor: Gomex | 14.04.2022

Svetska uskršnja trpeza

Proputujmo na kratko svetom saznajući po nešto o lokalnim specijalitetima.