Francuska kuhinja nas obično asocira na raskošne sireve, vrhunska vina i izvrsne deserte.
Kada se spoje dva omiljena ukusa, poput jagode i čokolade, rezultat je čista magija!
Alfredo špagete su jelo koje ne treba posebno predstavljati. Ova italijanska delicija svojim bogatim i kremastim ukusom osvojila je srca ljubitelja hrane širom sveta.
Kao i ruska salata, i mimoza je nastala u Rusiji, a naziv je dobila zbog rendanog žumanceta na vrhu koje podseća na istoimeni cvet.
Danas je tart jedno od najpopularnijih jela francuske kuhinje i ima mnogo varijacija širom sveta.
Grčka kuhinja je poznata po raznovrsnosti i kreativnosti, a jedan od njenih specijaliteta svakako su i posne sarme u listu vinove loze.
Tirolske knedle su jedno od najpoznatijih jela iz istoimene regije, koja se nalazi u zapadnom delu Austrije, ali se proteže i na delove Italije i Nemačke.
17. februara tradicionalno se obeležava svetski dan palačinki, mnogima omiljenog jela koje svako može prilagoditi svom ukusu dodavanjem sastojaka „po sopstvenoj meri”.
Fokača (ili focaccia) je tradicionalna italijanska pogača koju karakterišu mekoća i izvanredan ukus. U pitanju je domaće jelo poreklom iz severne Italije, tačnije iz Ligurije, gde se pravi još od antičkog doba.
U kulinarstvu, kiseli kupus se koristi kao prilog ili kao sastojak u mnogim jelima. To je izvrstan izvor vitamina C, vitamina K, folne kiseline i antioksidanasa.
Pita od kiselog kupusa, koja se tradicionalno naziva i kupusara ili kupusnik, nezaobilazan je specijalitet Badnje trpeze u mnogim krajevima Srbije.
Ovu tortu morate probati, jer je jednostavno preukusna! Sve je savršeno odmereno, ananas osvežava, a testo se topi u ustima…
Garaš je klasična čokoladna torta, koju možete pronaći u većini supermarketa, pekara, kafića i poslastičarnica širom Bugarske.
Tirol je neverovatno mesto za gastronomska iskustva, gde se služe neka od najboljih jela na svetu. Ako se nađete tamo, obavezno isprobajte lokalne specijalitete!
Suši je tradicionalno japansko jelo pripremljeno od kuvanog pirinča, začinjeno sirćetom, koje se često servira sa sirovom ili dimljenom ribom.
Za pripremu italijanskih specijaliteta koristi se zaista veliki broj najraznovrsnijih sastojaka, ali neke od njih svakako možemo izdvojiti kao najpopularnije…
Iako je svrstavamo u povrće, tikvica je tehnički voće, jer poreklo vodi iz cveta, koji je takođe jestiv.
Utvrditi poreklo jela koja danas čine srpsku kuhinju nije uvek lako. Vekovima su se na ovim prostorima preplitale različite kulture, a to se odražavalo i na pripremanje hrane…
Jedan od procesa koji je obeležio i oplemenio razvoj ljudske civilizacije je salamurenje mesa. Da nije valjao, zasigurno ne bi toliko bio na ceni do dana današnjeg.
Unos lagane i zdrave užine između glavnih obroka je odličan za naše zdravlje i metabolizam, ali se postavlja pitanje – koji tip užine bi bio idealan?