Alfredo špagete su jelo koje ne treba posebno predstavljati. Ova italijanska delicija svojim bogatim i kremastim ukusom osvojila je srca ljubitelja hrane širom sveta. No, koliko zapravo poznajemo priču koja se krije iza ovog jela?
„Fettuccine Alfredo” kako se takođe nazivaju nastale su u Rimu početkom dvadesetog veka... Tačnije, mesto njihovog nastanka bio je restoran koji su na Trgu Augusta Victoria vodili Alfredo di Lelio i njegova supruga. Prema legendi, vlasnik restorana je samostalno kreirao recept i od tada su njegove špagete počele da stiču popularnost u čitavoj Italiji, a i širom sveta. U Americi su postale posebno popularne oko 1920. godine, kada su posetioci iz Holivuda dolazili u restoran Alfredo u Rimu i tražili da im se jelo dostavi u SAD.
Verovali ili ne, izvorni recept za Alfredo špagete uključuje samo tri sastojka - maslac, parmezan i testeninu „Fettuccine”. Do danas se recept često menjao i nastalo je nebrojeno mnogo varijacija koje uglavnom uključuju krem sir, pavlaku, povrće i razne začine... Međutim, mnogi kuvari i dalje preferiraju izvorni recept, tvrdeći da se savršenstvo krije u jednostavnosti.
Sastojci:
450g špageta, 3 manje glavice karfiola, 6 šolja supe od povrća, 6 čenova belog luka, 1 kašika putera, 1 kašičica soli, prstohvat muskatnog oraščića, malo bibera, 1 kašika maslinovog ulja, 1/4 šolje pavlake za kuvanje i 1 šolja vode u kojoj su se kuvale špagete.
Priprema:
Karfiol iseckajte, a supu pustite da provri. Kuvajte karfiol u supi 15-ak minuta, dok ne postane mekan. Dok se to kuva, otopite puter na srednjoj temperaturi, pa dodajte beli luk i propržite ga oko 5 minuta. Špagete skuvajte po uputstvu sa pakovanja, ali sačuvajte jednu šolju iskorišćene vode. Kada je skuvan, karfiol blendirajte zajedno sa dve šolje supe u kojoj se kuvao. Dodajte rastopljen puter sa belim lukom, so, oraščić i biber pa blendirajte oko 5 minuta. Mešavina treba da bude kremasta. Dodajte maslinovo ulje, a ako vam sos deluje previše gusto, slobodno sipajte još supe i nastavite da blendirate. Kada je dovoljno kremast, stavite ga u šerpu u kojoj ste otopili puter, dodajte pavlaku za kuvanje i kuvajte na veoma niskoj temperaturi. Dodajte vodu od testenine i održavajte sos vrućim dok ne budete spremni da ga servirate. Sjednitine sos sa špagetama i uživajte u dijetalnoj verziji popularnih Alfredo špageta.