B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Alfredo špagete

autor: Gomex | 04.05.2023
Alfredo špagete

Alfredo špagete su jelo koje ne treba posebno predstavljati. Ova italijanska delicija svojim bogatim i kremastim ukusom osvojila je srca ljubitelja hrane širom sveta. No, koliko zapravo poznajemo priču koja se krije iza ovog jela?

Kratka istorija Alfredo špageta

„Fettuccine Alfredo” kako se takođe nazivaju nastale su u Rimu početkom dvadesetog veka... Tačnije, mesto njihovog nastanka bio je restoran koji su na Trgu Augusta Victoria vodili Alfredo di Lelio i njegova supruga. Prema legendi, vlasnik restorana je samostalno kreirao recept i od tada su njegove špagete počele da stiču popularnost u čitavoj Italiji, a i širom sveta. U Americi su postale posebno popularne oko 1920. godine, kada su posetioci iz Holivuda dolazili u restoran Alfredo u Rimu i tražili da im se jelo dostavi u SAD.

Verovali ili ne, izvorni recept za Alfredo špagete uključuje samo tri sastojka - maslac, parmezan i testeninu „Fettuccine”. Do danas se recept često menjao i nastalo je nebrojeno mnogo varijacija koje uglavnom uključuju krem sir, pavlaku, povrće i razne začine... Međutim, mnogi kuvari i dalje preferiraju izvorni recept, tvrdeći da se savršenstvo krije u jednostavnosti.

Alfredo špagete

Sastojci:
450g špageta, 3 manje glavice karfiola, 6 šolja supe od povrća, 6 čenova belog luka, 1 kašika putera, 1 kašičica soli, prstohvat muskatnog oraščića, malo bibera, 1 kašika maslinovog ulja, 1/4 šolje pavlake za kuvanje i 1 šolja vode u kojoj su se kuvale špagete.

Priprema:
Karfiol iseckajte, a supu pustite da provri. Kuvajte karfiol u supi 15-ak minuta, dok ne postane mekan. Dok se to kuva, otopite puter na srednjoj temperaturi, pa dodajte beli luk i propržite ga oko 5 minuta. Špagete skuvajte po uputstvu sa pakovanja, ali sačuvajte jednu šolju iskorišćene vode. Kada je skuvan, karfiol blendirajte zajedno sa dve šolje supe u kojoj se kuvao. Dodajte rastopljen puter sa belim lukom, so, oraščić i biber pa blendirajte oko 5 minuta. Mešavina treba da bude kremasta. Dodajte maslinovo ulje, a ako vam sos deluje previše gusto, slobodno sipajte još supe i nastavite da blendirate. Kada je dovoljno kremast, stavite ga u šerpu u kojoj ste otopili puter, dodajte pavlaku za kuvanje i kuvajte na veoma niskoj temperaturi. Dodajte vodu od testenine i održavajte sos vrućim dok ne budete spremni da ga servirate. Sjednitine sos sa špagetama i uživajte u dijetalnoj verziji popularnih Alfredo špageta.