Jovanka i Josip Broz često su provodili svoje odmore na prelepim Brionima i pomenuto ostrvo postalo je njihova glavna destinacija za bekstvo od svakodnevnog stresa i političkih obaveza.
Tokom njihovih boravaka ovde, Jovanka je često bila posvećena pripremi ukusnih obroka za Tita. Bila je veoma vešta u kuhinji i često je lično pripremala jela koja su njenom suprugu bila omiljena. Ovo je bila prilika da se opuste i uživaju, daleko od protokola i formalnosti koje su pratile njihovu svakodnevicu.
Zahvaljujući tome što je recept za jedno od Titu omiljenih jela dospeo u javnost, i vi ćete imati priliku da ga okusite. Priprema nije zahtevna ni za početnike…
Sastojci:
1kg krompira, 500g mlevenog mesa. crni i beli luk, 2 jajeta, 150g slaninice, 250g rendanog kačkavalja, 50g maslaca, 50ml ulja, origano, biber, vegeta i 500ml paradajz sosa.
Priprema:
Stavite krompir da se kuva, a za to vreme pripremite ćufte. Crni luk iseckajte sitno, pa dodajte u mleveno meso. Zatim dodajte i seckani beli luk. Sitno isečenu slaninicu pomešajte sa dobijenom smesom, a onda dodajte i jaja, kao i začine. Dobro promešajte i ostavite da odstoji oko pola sata.
U posebnu činiju sipajte sos od paradajza, ulje i kašičicu origana. Promešajte. Skuvan krompir procedite i izgnječite, a potom dodajte maslac. U tu smesu dodajte rendani kačkavalj, pa ponovo promešajte. Izručite krompir u činiju za pečenje i ravnomerno rasporedite. Prelijte ga smesom sa paradajzom. Ćufte poređajte preko smese od krompira. Pecite tridesetak minuta na 180 stepeni. Dodajte kačkavalj preko ćuftica i vratite da se dopeče još desetak minuta.