Garaš je klasična čokoladna torta, koju možete pronaći u većini supermarketa, pekara, kafića i poslastičarnica širom Bugarske. To je bogat desert u kom ćete uživati.
Daleke 1885. godine, mladi austrougarski poslastičar Kosta Garaš nastanio se u priobalju Ruse, na obali Dunava. Ubrzo nakon toga, počeo je da radi u lokalnom Grand hotelu, koji je svakodnevno privlačio goste iz visokog društva. Sa raskošnim nameštajem, draperijama i srebrnim priborom uvezenim direktno iz Beča, hotel je brzo postao slavan, a poslastičar Kosta Garaš je morao da smisli izuzetan meni za besprekoran ukus svojih gostiju. Formulisao je recept za slojevit kolač sa bogatim ukusom čokolade, upotpunjen orašastim plodovima i kremastim ganašom, dajući mu ime po sebi. Početkom 20. veka, Kosta Garaš se preselio u Sofiju, gde je radio u prefinjenoj kuhinji drugog velikog hotela. Ova torta je smatrana pravim simbolom elegancije, klase i plemenitog ukusa po umereno pristupačnoj ceni. Dugo nakon smrti Koste Garaša, prvi zabeleženi recept za tortu Garaš objavljen je u bugarskom kuvaru iz 1936.
Sastojci:
Za kore: 7 belanaca, 250g šećera u prahu, 250g mlevenih oraha.
Za fil: 7 žumanaca, 250g šećera u prahu, 250g maslaca, 50g mleka u prahu, 4 kašike kakaoa, 2 kesice vanil šećera.
Za glazuru: 200g čokolade, mleveni orasi za posipanje.
Priprema:
Mikserom umutite belanca tako da dobijete čvrst sneg. Postepeno, uz neprestano mućenje, sipajte šećer u prahu. Sad dodajte orahe, mešajući lagano drvenom kašikom. Podelite smesu na 4 jednaka dela, od kojih ćete ispeći kore. Dno posude za pečenje pokrijte papirom za pečenje. Pomoću kašike rasporedite prvi deo i pecite koru na umerenoj vatri sve dok ne dobije braonkastu boju. Ponovite postupak i sa preostala 3 dela smese... Kada su kore gotove, pripremite krem. Mikserom dobro umutite žumanca sa mekim maslacem, dodajte šećer u prahu i ponovo mutite, pa dodajte ostale sastojke. Kada je taj deo gotov, po prvoj kori rasporedite približno 1/4 krema. Ređajte dok ne iskoristite sve kore, tako da na kraju bude krem, koga bi trebalo da ostane dovoljno i za spoljno premazivanje torte. Tortu stavite u frižider da se stegne, pa rastopite čokoladu na pari. Prelijte tortu, a zatim pospite orahe odozgo i sa strane. Ponovo stavite u frižider da se stegne.