B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Butkica ispod sača

autor: Gomex | 20.05.2021
Butkica ispod sača

Može se kombinovati sa pečenim krompirom, kiselim kupusom i raznim povrćem, ali najbolje se slaže sa dobrim pivom, pošto je izuzetno slana.

Kažu da je hrskavu butkicu najbolje potražiti u Češkoj, Nemačkoj ili Austriji. Bavarci je uvek služe sa pivom, a Česi je kuvaju u pivu. Ukoliko ste pravi gurman, nabavite zemljani sač i pripremite je lagano u kućnim uslovima.

Butkica ispod sača

Sastojci:

jedna dimljena butkica srednje veličine (cca 1.5 kg), dva suva lista lovora, kašičica crnog bibera u zrnu, tri srednje glavice crnog luka, kilogram krompira, mlevena slatka ili ljuta paprika, sedam čenova belog luka, mast ili ulje

Priprema:

Nalijte vodom opranu butkicu i dodajte lovorov list, 5-6 zrna crnog bibera i jednu glavicu crnog luka isečenu na veće komade. Kada provri, kuvajte sat vremena na srednjoj temperaturi. Kratko probarite krompir seckan na veće komade, tek da omekša. Kad procedite krompir, prelijte ga uljem i dobro izmešajte, a zatim posolite i pospite mlevenom paprikom. Podmažite zemljani sač, ubacite ga u hladnu rernu (zajedno sa poklopcem) i postepeno zagrejte. U zagrejani sač položite skuvanu butkicu, a oko nje poređajte krompir, crni luk i čenove belog luka.

Pecite butkicu sat vremena na nižoj temperaturi (oko 150 stepeni). Nakon toga, zapecite još trideset minuta do sat vremena, uz povremeno premazivanje kože masnoćom sa dna sača.