B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Čokoladni kolač sa džemom od šljiva

autor: Gomex | 27.08.2020
Čokoladni kolač sa džemom od šljiva

Šljiva je zaštitni znak Srbije. Bez nje se ne može zamisliti ni opisati kako to izgleda voćarstvo u našoj zemlji. Osim toga, šljiva ima veliku hranljivu vrednost, što joj je i obezbedilo vekovni prioritet nad drugim vrstama voća.

Privredni značaj šljive nije samo u njenoj velikoj proizvodnji i izvozu, već naročito u tome što je ona od davnina bila i ostala verni pratilac naših seljaka i za mnoge od njih glavni izvor prihoda. Najpoznatije sorte su Evropska i Japanska, s tim što u svetu ima preko 2000 različitih vrsta ove voćke.

Lekovita svojstva šljive

Plodovi se obično razlikuju po veličini, boji i obliku. Najrasprostranjenije su šljive sa okruglim i ovalnim plodovima, a kada su boje u pitanju, prevladavaju ljubičaste, plavocrne, crvene i žute sorte.

Šljiva je voćka koja ima mnoge prednosti i lekovita svojstva - odlično deluje na nervni sistem, usporava starenje, smanjuje holesterol i ima diuretičko dejstvo. Odličan je izvor vitamina C, K, E, B6, kao i folne kiseline i niacina.

Čokoladni kolač sa džemom od šljiva - Recept

Sastojci: 

100g šećera, 100g brašna, 1 šolja mleka, 1 šolja vode, 1 kesica sode bikarbone, 5 kašika dzema od šljive.

Sastojci za fil:

3 kašike džema od šljive, 100g čokolade za kuvanje, malo mleka

Priprema: 

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Sve sastojke za koru sjedinite i umutite mikserom, pa sipajte u pleh za pečenje. Pecite 15-20 minuta, zavisno od jačine šporeta. Kada je kora pečena, premažite je pekmezom. Potom istopite čokoladu sa malo mleka i vruću sipajte preko kolača. Ostavite u frižideru bar dva sata, da se dovoljno ohladi.