B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Fadž brauni sa kokosovim uljem

autor: Gomex | 01.04.2021
Fadž brauni sa kokosovim uljem

Kokosova palma je biljka koja nam služi za ishranu, pravljenje odeće i građevinskog materijala, kao i sirovina za mnoge proizvode savremene industrije…

Legenda o kokosovoj palmi

Postojbina ove biljke ne može se utvrditi sa sigurnošću. Legenda kaže da je ponikla na tlu Polinezije iz semena u koje se pretvorila neostvarena ljubav lepe poglavičine kćeri po imenu Hina i siromašnog, neuglednog mladića Ala.

Ne mogavši da živi bez voljene, mladić je umro, a iz njegovog groba koji je Hina natapala suzama izniklo je neobično drvo - tanko, vitko i toliko visoko da je nadmašilo okolno rastinje. Krunom je dodirivalo nebo uzdižući ljubav u večne, božanske visine. Da bi Hina mogla da ga gleda, orah je dobio Alov lik. Može da ga vidi svako ko oljušti kokos, kažu Polinežani. Na čvrstoj opni postoje tri tanja dela koja mogu da se probiju. To su oči i usta mladog Ala.

Na ovu legendu nadovezuje se i druga, urezana na jednoj kamenoj ploči nađenoj na Filipinima. Po njoj, kokosova palma je nebesko drvo nastalo od zvezde, na šta svojim oblikom i podseća.

Fadž brauni sa kokosovim uljem-Recept

Sastojci: 

4 jajeta, prstohvat soli, 200g kisele pavlake, 260g belog šećera, 140g kokosovog ulja, 260g crne čokolade, 125 belog brašna ili brašna od leblebija

Priprema:

Čokoladu rastopite na pari zajedno sa kokosovim uljem. Umutite belanca sa prstohvatom soli. Pomešajte kiselu pavlaku sa žumancima i šećerom, dobro umutite, pa zatim lagano dodajte smesu od čokolade. Nakon toga, dodajte i brašno. Na samom kraju, dodajte belanca iz 2-3 puta i uz pomoć spatule pažljivo promešajte. Pecite oko 50 minuta u prethodno ugrejanoj rerni, na 170 stepeni.