Ovu tortu morate probati, jer je jednostavno preukusna! Sve je savršeno odmereno, ananas osvežava, a testo se topi u ustima…
Njen naziv - Festtags - ukazuje na to da je u pitanju praznična torta. Stoga vam predlažemo da u danima koji dolaze isprobate recepturu i obradujete svoje ukućane ovom izvrsnom poslasticom!
Sastojci:
4 žumanca, 100g margarina ili maslaca, 120g šećera, 150g brašna, ½ praška za pecivo, 4 belanca + 200g šećera, 100g badema u listićima, pakovanje seckanog ananasa, 1 puding od vanile, 300ml pavlake za šlag, šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Umutite 2 žumanca sa 60g šećera. Dodajte 50g istopljenog margarina ili maslaca, a zatim sjedinite. U dobijenu smesu sipajte 75g brašna koje ste prethodno pomešali sa veoma malo praška za pecivo (na vrh kašičice). Sve sastojke sjedinite, pa smesu rasporedite po masnom papiru, koji ste postavili u kalup veličine 26 cm. Posebno izmiksajte dva belanca, a kada malo očvrsnu, postepeno dodajte 100g šećera. Miksajte dok ne dobijete lepu penu. Belanca rasporedite preko smese u tepsiji, pa po njima posipajte bademe. Pecite sve zajedno 20 minuta u pećnici zagrejanoj na 180 stepeni. Ponovite postupak sa preostalim sastojcima, tako da dobijete dva dela. Jedan deo izrežite na 12 delova. Deo koji ostaje ceo stavite na tacnu, zatim postavite obruč. Malo soka od ananasa prelijte preko pudinga i pomešajte. Ostatak ananasa kuvajte zajedno sa preostalim sokom. Kada proključa, sklonite sa strane i umešajte pripremljeni puding. Nije potrebno dodavati šećer, jer je sok dovoljno sladak. Puding i ananas kuvajte. Vruće sastojke stavite u kalup i ostavite da se ohladi. Umutite pavlaku za šlag i rasporedite u kalupu. Odmah možete nožem odvojiti bočne strane obruča i ukloniti ga. Dobićete lepe ravne stranice. Izrezane delove postavite po površini. Tortu možete staviti u frižider do služenja kada je vreme za posipanje šećerom u prahu.