B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Francuska krem čorba od pečuraka

autor: Gomex | 03.06.2021
Francuska krem čorba od pečuraka

Pečurke u osnovi nemaju ni masti ni kalorija, ali su vrlo bogate proteinima i imaju široku lepezu vitamina i minerala (vitamin B2, niacin, mangan, riboflavin, kalijum i cink).

Pečurke za bolje zdravlje

Pečurke ili „šumsko meso“ fantastičan su dar prirode. Postoji više od 70.000 vrsta (među kojima su i one otrovne). Energetska vrednost pečuraka je izuzetno niska i zbog toga su prikladne u ishrani osoba koje žele da redukuju svoju telesnu težinu. Konzumirajte ih pečene ili kuvane, jer prženjem zadržavaju mnogo ulja. Nova studija iz SAD i Kine, pokazala je da šampinjoni mogu pojačati delovanje odbrambenog sistema i štititi od infekcija. Studija objavljena u “Journal of Nutrition” dokazuje da pečurke mogu pojačati urođeni, ali i stečeni imunitet. Do sada se malo znalo o učinku šampinjona na zdravlje, iako oni čine 90% gljiva koje se konzumiraju u zapadnom svetu. 

Šampinjoni su jedan od retkih neživotinjskih izvora vitamina D. Kada se uzgajaju, bilo da su zatvoreni ili otvoreni, izloženi su UV zračenju koje povećava njihovu koncentraciju ovog vitamina, ali postoji način i da se prirodno poveća vitamin D u vašim pečurkama kod kuće. Stavite ih na prozorsku dasku samo 1-2 sata pre spremanja i to tako da se donja strana pečurke otkrije. Ovo je oblast koja je najosetljivija na svetlost.

Pečurke se sve više istražuju i sve više se koriste njihove važne zdravstvene prednosti, pri čemu različite sorte imaju različita lekovita svojstva.

Francuska krem čorba od pečuraka

Sastojci: 

250g pečuraka, 1 glavica luka, 1 šargarepa, 1 krompir, 1.5l vode, 100 ml pavlake, 50g topljenog sira, so, biber, 50 ml suncokretovog ili maslinovog ulja za pečenje.

Priprema:

Zapržite šargarepu i luk u masnoći i dodajte isečene pečurke. Nakon što pečurke omekšaju, sipajte pripremljenu vodu u dodajte isečeni krompir. Kada čorba provri, dodajte topljeni sir i pavlaku. Začinite po ukusu. Pasirajte ručnim mikserom i servirajte sa krutonima ili prepečenom kriškom sa belim lukom, maslinovim uljem i origanom.