B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Francuski slatki tost

autor: Gomex | 15.06.2023
Francuski slatki tost

Francuzi zaista znaju kako da uživaju u slatkom početku dana. Predstavićemo vam neke od najomiljenijih slatkih doručaka koji potiču iz ove zemlje, a koji su postali sinonim za francusku kuhinju.

Šta Francuzi jedu za doručak

Kroasani su definitivno nezaobilazni deo svakog francuskog doručka. Ova meka i puterasta peciva sa slojevima tankog testa predstavljaju savršenu kombinaciju hrskavosti i mekoće. Kroasani se često služe sa marmeladom, džemom ili čokoladnim namazom, a njihov prepoznatljiv oblik polumeseca je simbol francuske pekarske veštine.

„Pain au chocolat” ili čokoladna peciva, još jedna su slatka poslastica koju možete pronaći na jelovniku francuskog doručka. Ova testenina punjena komadićima tamne čokolade pruža savršen spoj hrskavog testa i bogatog, slatkog fila. Uz šolju kafe, „pain au chocolat” je izuzetno popularan izbor za doručak ili užinu tokom jutra.

„Crêpes” su tanke, mekane palačinke koje se tradicionalno služe za doručak u Francuskoj. Ove delikatne palačinke mogu se jesti na razne načine - sa šećerom u prahu, svežim voćem, čokoladom ili džemom. Sladak i prefinjen ukus ovog jela čini ih omiljenim među sladokuscima.

Francuski tost sa Nutelom i bananom

Sastojci:
4 kriške tost hleba, nutela, 1 banana iseckana na tanke kolutove, 2 velika jajeta, 1/4 šolje mleka, 1 kašika šećera, 1/2 kašike cimeta i2 kašike neslanog putera.

Priprema:
Svaku krišku hleba namažite nutelom. Na dve kriške posložite kolutove banane, tako da formiraju ujednačen ravan sloj. Preklopite drugom kriškom. U veću posudu stavite jaja, mleko, šećer, cimet i umutite da se sjedini. U veliki tiganj dodajte puter i držite na srednje jakoj vatri da se puter rastopi. Nakon toga, sa obe strane umočite sendviče u napravljenu smesu, pa ih stavite u tiganj. Pržite otprilike 3-4 minuta po strani, ili dok blago ne poprime zlatnu boju.