Grčka kuhinja je poznata po raznovrsnosti i kreativnosti, a jedan od njenih specijaliteta svakako su i posne sarme u listu vinove loze. Ovo jelo ima dugu istoriju u Grčkoj i posebno je popularno tokom Velikog posta kada se konzumira isključivo posna hrana.
Sarme u listu vinove loze su tradicionalno grčko jelo koje se priprema na različite načine širom zemlje, a može se pronaći u mnogim varijacijama. U Grčkoj se obično koristi pirinač, razno povrće, začini i sos od paradajza, a umesto mlevenog mesa koriste se orašasti plodovi ili pečurke.
Ovo jelo se ne razlikuje mnogo od sarmi koje se pripremaju u drugim zemljama, ali ono što ga čini jedinstvenim je upravo grčki pristup kuvanju hrane i raznovrsnost sastojaka koje koriste. Grčka kuhinja je bogata ukusima, mirisima i bojama, a posne sarme u listu vinove loze su savršen primer toga.
Ako putujete u Grčku, ne propustite priliku da probate ovo jelo i uživate u ukusima i mirisima grčke kuhinje.
Sastojci:
1 šolja pirinča, listovi vinove loze, 1 veza peršuna, 2 glavice luka, 1/2 šolje maslina bez koštica, 5 kašika ulja, 1 kašičica bibera, 1 mladi luk, 1 veza mirođije i so.
Priprema:
Listove vinove loze operite i prelijte vrelom vodom na dva minuta. Ocedite ih. Očistite i isecite luk na četiri dela. Stavite da se kuva u šerpi. Kada je gotov, sitno ga iseckajte. Mladi luk takođe očistite i sitno iseckajte. Dinstajte ga u tiganju, na ulju. Dodajte pirinač i čašu vode. Kada omekša, dodajte seckanu mirođiju i peršun, kao i kuvani luk. Promešajte, pospite biberom i solju. Dodajte naseckane masline. Promešajte. Uzmite po kašiku nadeva za posnu sarmu i stavite u sredinu svakog lista. Oblikujte sarmice od listova vinove loze. Ređajte ih na dno nauljene šerpe. Pre toga, na dno stavite nekoliko listova kao podlogu. Sipajte 3 šolje vode u šerpu i stavite da se kuva.