B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Gurmanski doručak

autor: Gomex | 05.05.2022
Gurmanski doručak

Jelo koje vam ovoga puta predstavljamo tradicionalni je doručak (ili užina) u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj. U pitanju je specijalitet čiji je originalni naziv „saure wurst“ što bi značilo „kisela kobasica“ ili kobasica sa sirćetom... 

Kažu da ima oko 1500 vrsta kobasica

Kažu da ima oko 1500 vrsta kobasica, od kojih su najpoznatije: bela, karivurst i frankfurtska. Interesantno je da muškarci u Nemačkoj mnogo više jedu kobasice od žena, a pokrajine u kojima se kobasice najviše konzumiraju su Zaksen i Tiringen. Oni su apsolutni rekorderi! 

“Das ist mir wurst”

Kobasice su obožavali i veliki nemački umovi kao što su Fridrih Veliki, Gete i Martin Luter za koga se vezuje i zanimljiva priča. Naime, u jednoj gostionici je pojeo kobasicu i otišao, a kobasicu nije platio. Vlasnik gostionice je na ulaznim vratima napisao da je Luter ostao dužan i da nije platio kobasicu, koja u Nemačkoj nije samo hrana, već deo kulture i važna reč u jeziku, kao na primer u izrazu “Das ist mir wurst” što znači “svejedno mi je”… 

Gurmanski doručak 

Sastojci: 
100g tirolske salame, 1 manja glavica luka, prstohvat krupne soli, malo bibera (grubo mlevenog), 2 kašike maslinovog ulja, 3 kašike jabukovog sirćeta, 2 kriške hleba

Priprema:
Tirolsku kobasicu narežite na tanke kolutove i posložite na tanjir. Luk takođe izrežite na kolutove i razbacajte po tanjiru sa kobasicom. Preko toga pospite malo krupne soli i krupnije mlevenog bibera. Pomešajte maslinovo ulje i jabukovo sirće, pa tom marinadom zalijte salamu da se dobro natopi. Pustite da odstoji 10 minuta. Ovo jelo se tradicionalno servira na dasci, sa toplim hlebom kao dodatkom. Jelu obično prethodi rakija kao aperitiv, dok se pivo služi nakon obroka.