Uz tropski ambijent i miris okeana, Havaji nam nude autentično putovanje kroz ukuse! Njihovi specijaliteti veoma često uključuju plodove koji rastu na ostrvu, kao što su ananas, papaja, mango i guava. Ovi voćni delikatesi ne samo da su neodoljivi, već su i bogati vitaminima.
Havajska kuhinja razvila se pod brojnim uticajima drugih kultura, ali su stanovnici ovog ostrva sve preuzete recepte modifikovali i pretvorili u posebna jela, tipična za ovaj egzotični predeo. Neki od najpoznatijih havajskih specijaliteta su poke, poi, lau-lau i kalua pork. Poke je jelo od komada sirove tune ili lososa u soja sosu, sa dodatkom susamovog ulja i začina. Poi se pravi od taro korena (nešto nalik krompiru) i kuva se tako da na kraju izgleda kao vrlo lepljiv puding. Lau-lau se sprema od lista pomenute biljke taro u koju se umotava svinjetina i peče se sve dok meso ne postane meko. Kalua pork je jelo od meke, dimljene svinjetine, a jedan od takođe neizostavnih elemenata havajske kuhinje je kombinacija piletine i ananasa, koja stvara eksploziju ukusa.
Sada se spremite za pravi festivalski užitak, jer vam predstavljamo recept za piletinu na havajski način.
Sastojci:
500g pilećih grudi, konzerva ananasa, 1 crni luk, 4 lista trapista, 4 lista šunke ili pršute, so, biber i ulje za pečenje.
Priprema:
Isecite meso na 4 šnicle. Začinite solju i biberom. U tiganju sa malo ulja kratko pecite meso, izvadite i stavite ga u pleh. U isti tiganj stavite prethodno oceđen ananas i pecite dok se ne karamelizuje sa obe strane. Izvadite ananas i ostavite ga sa strane. Oljuštite luk i isecite na komade srednje veličine. U isti tiganj dodajte još malo ulja, smanjite vatru, pa pecite i luk tako da se i on karamelizuje, a s vremena na vreme sipajte po malo soka od ananasa. Na svaku pileću šniclu koju ste stavili u pleh, dodajte malo luka i ananasa, list šunke pa list trapista. Prelijte sa malo maslinovog ulja i pecite u rerni 30 minuta, na 200 stepeni.