B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Italijanska fokača

autor: Gomex | 02.02.2023
Italijanska fokača

Fokača (ili focaccia) je tradicionalna italijanska pogača koju karakterišu mekoća i izvanredan ukus. U pitanju je domaće jelo poreklom iz severne Italije, tačnije iz Ligurije, gde se pravi još od antičkog doba.

Italijanska fokača - kratka istorija

Ova pogača je popularnost stekla pod imenom „focacius panis” (u prevodu, fokača-hleb). Iako prvi zapisi na temu fokače potiču iz antičkog doba, ona je postala jedan od simbola Ligurije tek u srednjem veku, da bi se nešto kasnije proširila i izvan te regije, postajući poznata u drugim delovima Italije. 

Kao i kod većine jela, postoji mnogo varijacija koje su karakteristične za različite regije. Pomenute razlike se uglavnom svode na upotrebu drugačijih začina i nadeva, a oni najčešće variraju od maslina i origana do paradajza i bosiljka. 

Danas se ova pogača sprema u svim delovima sveta gde je popularna italijanska kuhinja.

Jednostavna za pripremu, a tako ukusna

Fokača se može jesti topla ili hladna, a može se koristiti i kao baza za sendvič. U svakom slučaju, u pitanju je domaći specijalitet koji je ukusan i jednostavan za pripremu, te je idealan za one koji žele da isprobaju nešto novo.

U ovom broju vam donosimo originalan recept za ovaj italijanski specijalitet, ali ga slobodno prilagodite sopstvenom ukusu i omiljenim ukusima vaše porodice.

Italijanska fokača

Sastojci za testo:
500g brašna, 250ml vode, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 1 kesica kvasca (7g), 30ml maslinovog ulja.

Sastojci za serviranje: 
15 maslina, čeri paradajz, origano, bosiljak, 20ml maslinovog ulja.

Priprema:
Zagrejte vodu i u nju stavite kvasac, šećer i 4-5 supenih kašika brašna. Pokrijte posudu i sačekajte 10-15 minuta da se kvasac aktivira. Preostalo brašno treba prosejati, napraviti udubljenje i u njega sipati nadošli kvasac, maslinovo ulje i so. Zamesite meko testo. Namažite ga uljem i ostavite da se udvostruči.Od nadošlog testa oblikujte pogaču, postavite je u okrugli pleh. Ponovo sačekajte 20 minuta da nadođe.
Za to vreme pripremite paradajz. Utisnite ga u fokaču na nekoliko mesta u krug. Isecite masline i ukrasite fokaču. Pospite origanom, bosiljkom i maslinovim uljem i pecite oko 20 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni.