Ako je neko zvanično najveći majstor slaganja ukusa u svetu kulinarstva, onda su to Italijani. Kombinacija delikatesa od mesa sa voćnim notama datira još iz vremena Antike, italijanska kuhinja je ovu pojavu samo dovela do savršenstva.
U skoro svim kombinacijama mesa i voćnih nota uglavnom učestvuju veoma kvalitetni komadi dimljenog mesa. Najzastupljeniji su krti komadi dimljene šunke, zatim pršute ili vrata. Bitno je da su izuzetno tanko sečeni da bi se lako dekorisali, a i zbog toga da se ne zadržavaju predugo u ustima zbog procesa žvakanja.
Kada je u pitanju voćna nota koja treba da osveži i zaokruži ukus u ustima, koristi se uglavnom aromatično i sočno voće. Zastupljeni su dinja, breskva, kruška i neke vrste jabuka. Takođe su u evropskoj kuhinji poznate kombinacije dimljenih delikatesa sa koštunjavim voćem, kada se radi o mezetluku uz vino.
Za neke specijalitete od mesa se, kao dodatak, koriste suva šljiva, narandža, jabuka ili dunja. Ukratko voćne note se savršeno kombinuju sa mesom.
Sastojci:
2 male dinje, 200g pršuta visokog kvaliteta, bosiljak listovi veličine zalogaja i menta.
Priprema:
Pršutu isecite na veoma tanke kaišiće. Očišćenu dinju isecite na kriške, a zatim i na kockice ujednačene veličine zalogaja. Pažljivo umotajte svaki zalogaj dinje kaišićem pršute ubacujući unutra po listić mente i bosiljka. Svaki zalogaj probodite čačkalicom ili ih nanižite na štapić za ražnjiće (u zavisnosti kako želite da ih servirate). Aranžman obavezno prohladite pre serviranja, to će zalogajčiće dodatno kompaktizovati.