B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Iz Bolonje bolonjeze

autor: Gomex | 08.10.2020
Iz Bolonje bolonjeze

Špagete bolonjeze poznate su širom sveta i svi ih dovode u vezu sa istoimenim italijanskim gradom. Ipak, gradonačelnik Bolonje prošle godine je izjavio kako bi mu bilo draže da je njegov grad poznat po nekom od ukusnih jela koja stvarno potiču odatle.

Mnoštvo turista dolazi u Bolonju, a jedna od stvari koje unapred sebi zacrtaju je i degustacija čuvenog jela. No, čini se da je čuveni recept pogrešno nazvan… Pomenuti gradonačelnik Bolonje, Virđinio Merola, trenutno iz celog sveta prikuplja pogrešne verzije recepta za špagete bolonjeze. Ti recepti bi trebalo da se nađu u novom muzeju hrane pod imenom “FICO Eataly World”.

Tagliatelle al ragu - rezanci bolonjez

Bolonjeze su sigurno jedno od najpopularnijih jela sa špagetama, a originalni recept pod nazivom “Ragu Bolognese” potiče iz 16-og veka. Stara verzija se bitno razlikuje od ove kakvu danas poznajemo.

Oznaku “bolonjez” u svom imenu trebalo bi da ima jelo sa tortelinima, rezancima ili u obliku lazanje. Jelo svima poznato pod imenom “špagete bolonjeze” u Bolonji se naziva “Tagliatelle al ragu” ili u prevodu - rezanci bolonjez.

Bolonjeze

Sastojci: 

350g mlevenog mesa, 1 kesica bibera, 5 kašika maslinovog ulja, 250ml soka od paradajza, 1 kašičica origana, 1 kašičica začina C, 250ml paradajz pirea, 1 kesica dodatka za špagete bolonjeze, 400 grama špageta, so i začini po ukusu.

Priprema sosa

U odgovarajuću posudu sipajte ulje. Pošto ste ga dobro zagrejali, dodajte meso i kratko ga dinstajte. U prodinstano meso sipajte sok od paradajza i paradajz pire pomešan sa dodatkom za špagete bolonjeze. Dodajte so, biber, začin C, origano, bosiljak i timijan. Nakon toga, sos kuvajte još desetak minuta. 

Priprema špageta

Sipajte vodu u dublju posudu i dodajte so i ulje. Stavite vodu da proključa. Za bolji ukus testenine, stavite taman toliko soli da voda dostigne slanoću morske vode. Kada je voda proključala, ubacite špagete. Po završetku kuvanja, procedite špagete kroz rešetkastu posudu ili cetku. Pripremljeni sos prelijte preko špageta.