B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Kantučini sa orasima

autor: Gomex | 02.06.2022
Kantučini sa orasima

Iza naziva „kantučini” kriju se suvi, hrskavi i aromatični keksići koji poreklo vode iz italijanskog grada Prato. Italijani su majstori da od jednostavnih recepata sa svega nekoliko sastojaka naprave pravo čudo.

Neodoljivi biskviti

Kantučini je nastao u regiji Prato, ali je širom Italije moguće pronaći slične verzije pod drugim nazivima, kao što su biscotti ili tozzeti. Osnova recepta su jaja, šećer, brašno i bademi. Ipak, neretko se koristi i drugo koštunjavo voće (kao što je to slučaj u receptu koji vas očekuje u nastavku). Mogu se takođe dodati i sastojci koji pojačavaju aromu, poput likera ili korice citrusa… Još jedna prednost ovih biskvita je to što mogu dugo da stoje. Uglavnom se služe uz kafu, čaj ili vino, ponekad i kao slatka užina. Za pripremu ne treba mnogo vremena, a nije neophodna ni posebna veština. 

Kantučini sa orasima

Sastojci: 
1 jaje, 1/2 šolje smeđeg šećera, 3 kašike nerafinisanog suncokretovog ulja, 1 kašičica sode bikarbone, 1 pakovanje ekstrakta vanile, prstohvat himalajske soli, 1 šolja integralnog brašna, 1/3 šolje krupnije mrvljenih oraha, prstohvat cimeta.

Priprema:
Odmerite sastojke pomoću šolje zapremine 250ml. U posudu stavite jaje, smeđi kristal šećer, nerafinisano suncokretovo ulje, sodu, ekstrakt vanile, himalajsku so i na kraju integralno brašno. Promešajte sastojke, pa dok postepeno dodajete brašno, mešajte drvenom mutilicom (ili velikom kašikom) i tako zamesite testo. Dodajte krupno namrvljene orahe i malo cimeta i ponovo promešajte. Podelite testo na dva jednaka dela i formirajte dva izdužena hlepčića. Stavite ih u posudu za pečenje, u koju ste prethodno postavili papir za pečenje. Pecite na 180 stepeni, oko 20 minuta. Nakon toga ih izvadite i isecite na komade debljine 1,5 - 2 cm. Ponovo ih poređajte u posudu za pečenje i vratite u rernu da se peku još 5-10 minuta na istoj temperaturi. Izvadite ih, ostavite da se ohlade i uživajte u ukusu.