Kada se spoje dva omiljena ukusa, poput jagode i čokolade, rezultat je čista magija!
Za ovu savršenu kombinaciju zasluge se pripisuju francuskom kuvaru Antoanu Karemu, koji je u 19. veku, za banket pripreman u čast engleskog kralja Džordža IV, napravio tortu sa jagodama i čokoladom.
Gorepomenuta kombinacija je postala posebno popularna tokom 20. veka, a danas se često koristi u kolačima, tortama i drugim poslasticama. Ipak, zanimljivo je da jagoda nije samo ukusna, već i zdrava. Ona je bogata vitaminom C, vlaknima i antioksidansima, dok čokolada ima svojstva koja značajno poboljšavaju raspoloženje i takođe imaju antioksidativno dejstvo.
Jedna od zanimljivosti koja se tiče ove kombinacije je da postoji i naučno objašnjenje zašto nam se ona baš toliko sviđa. Kada jedemo jagode, one aktiviraju receptore u našem jeziku koji su zaduženi za slatko i kiselo. S druge strane, čokolada aktivira receptore koji su zaduženi za slatko i gorko. Kada se ove dve namirnice spoje, ukusi se međusobno savršeno dopunjuju i stvaraju potpuni balans.
Sastojci:
Za čokoladne kore:
1 i 3/4 šolje šećera, 1/2 šolje kakaoa, 1 i 3/4 šolje višenamenskog brašna, 1/3 šolje mleka u prahu, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica sode bikarbone, 1 kašičica soli
Za fil:
1 kg svežih jagoda, 30 KitKat čokoladica (za tortu prečnika 20 cm), 3-4 šolje slatke pavlake, 1/2 šolje šećera, 4 kašike kakaoa
Priprema:
Testo za čokoladnu tortu umutite i potom ispecite u plehu prečnika 20 cm. Nakon pečenja ga presecite na dva dela (ne moraju biti ravnomerni). Pavlaku, šećer i kakao pomešajte i miksujte u činiji, sve dok se ne dobije čvrst krem. Preko prve kore nanesite tanak sloj krema. 7-8 jagoda krupno isecite i ravnomerno ih rasporedite preko fila. Prekrijte ih još jednim slojem krema i preko postavite drugu koru. Preostali krem koristite tako što ćete ga premazati po bočnim stranama torte, sve dok cela torta ne bude prekrivena tankim slojem fila. Pritisnite bočne stranice torte Kit Kat čokoladicama. Torta se odozgo može napuniti svežim jagodama…